Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simulare pentru un accident nuclear sever la Cernavodă. Medici: Pacienții nu au mai solicitat pastile de iodură de potasiu de luni de zile

În ziua în care la centrala nucleară de la Cernavodă a început simularea unui accident nuclear sever, medicii de familie anunță că de luni de zile niciun pacient nu a mai solicitat pastilele cu iodură de potasiu, medicamentul anti-radiații. După declanșarea războiului din Ucraina, ministerul Sănătății a cumpărat 30 de milioane de comprimate pentru care a cheltuit 6 milioane de euro. Doar 3% dintre pastile au fost ridicate din farmacii de românii care trebuie să le administreze după un eventual dezastru nuclear. Medicamentele vor expira în 2025, iar ministerul va trebui să cumpere altele. 

Această informație ar putea fi reală în cazul în care ar avea loc un accident nuclear. Exercițiul care se desfășoară timp de câteva zile la Cernavodă are rolul de a pregăti autoritățile pentru un eventual dezastru.

Petre Min, coordonator CNCAN: Prin acest exercițiu ne propunem să testăm planul național de răspuns la o situație de urgență nucleară, urgență care poate să provină de pe teritoriul României sau din afară.

Tot un rol de prevenție îl au și pastilele de iodură de potasiu. La un an un an de când ministrul Sănătății îndemna persoanele sub 40 de ani să le ia acasă, pentru orice eventualitate, unii medici de familie spun că nu mai sunt pacienți interesați de aceste comprimate.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Sinceră să fiu, nu am mai avut nicio cerere de luni și luni de zile. La noi trebuie să vină, dar să dea un telefon înainte ca să nu vină grămadă peste ceilalți pacienți, pentru că nu vrem războaie la ușă. Sigur că pot să vină să le ia, dar asta nu înseamnă că pacienții bolnavi de inimă sau alte boli grave trebuie să stea după cei care vor să ia pastilele pe care eventual le vor folosi peste câțiva ani dacă o sa fie accident nuclear.

Când ar trebui luate pastilele cu iod

Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate în maximum 12 ore de la accidentul nuclear pentru a-și face efectul, iar medicii avertizează că aceste comprimate nu trebuie luate preventiv. O altă modalitate prin care puteți reduce riscul de radiații în momentul unui accident nuclear este să vă adăpostiți într-o încăpere și să închideți ușile, ferestrele și gurile de aerisire.

Potrivit experților, adăpostirea în case poate reduce cu 40% expunerea la radiații. Și în cazul în care vă aflați în mașină, specialiștii recomandă închiderea geamurilor și a sistemului de ventilare.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Noi administrăm această iodură de potasiu pentru a satura tiroida. Este neapărat necesar ca iodura de potasiu să fie administrată înainte de a intra în contact cu norul radioactiv sau cu efectele exploziei.

Tabletele de iod pot fi administrate adulților până în 40 de ani. De asemenea, copiilor le este recomandată administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie tratați primii, potrivit experților. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE