Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raluca Zoițanu, președinte al Federației Patronatelor Medicilor de Familie: Câțiva pacienți mi-au spus «a explodat centrala, trebuie să luăm pastilele»

Românii sunt îndemnați să obțină de la medicii de familie rețeta pentru pastilele cu iod, necesare în cazul accidentelor nucleare. În baza rețetei, medicamentele pot fi luate gratuit din farmacii. Iodura de potasiu trebuie administrată celor sub 40 de ani, în 48 de ore de la producerea unui accident nuclear. Îndemnul ministrului apare după ce armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie.

Medicul Raluca Zoițanu, președinte al Federației Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru Euronews România că mesajul ministrului Rafila a venit "într-un moment foarte prost. Deja de două zile privim îngrijorați evenimentele de la Zaporojie. Este acel anunț al ONU, potrivit căruia suntem într-o stare de pericol și se poate întâmpla oricând acel accident. Este o așteptare creată oamenilor. «Mergeți la medicul de familie și luați rețeta cu iodura de potasiu»".

Medicul spune că și cei mai raționali dintre noi se gândesc că s-a întâmplat ceva și trebuie să vină să ia urgent rețeta. “Câțiva pacienți mi-au spus «a explodat centrala, trebuie să luăm pastilele». Și noi eram mirați, că nu vedeam nicio știre, ceva cu centrala astăzi la prânz”, a declarat Raluca Zoițanu.

Rețetele pentru iodură nu sunt o urgență

"Astăzi am dat o singură rețetă pentru iodură de potasiu, am programat pacienții pentru zilele următoare. Aveam deja foarte mulți pacienți cu probleme grave de sănătate programați pentru astăzi, iar aceste rețete nu sunt nicio urgență", a spus medicul.

Însă pacienții apelează alarmați medicul de familie

"Am vorbit cu 30 de pacienți astăzi și cu încă atâția asistenta mea. Pe de o parte să-i liniștim, că nu este nevoie să ia de pe acum pastilele, pe de alta, să le explicăm procedura și cum vor intra în posesia lor. Ne-a bulversat activitatea anunțul domnului ministru. A fost neașteptat. Nu cred că s-a consultat cu cineva, ca să înțeleagă ce efect va avea declarația sa de azi (despre Alexandru Rafila – n.red.)", a declarat Raluca Zoițanu.

"Dacă se întâmplă acel accident nuclear, va fi o perioadă de mai multe ore până când și dacă norul radioactiv va ajunge deasupra unor zone din țară. Doar în acele zone, unde nivelul de radiații va fi crescut, vor trebui să fie administrate aceste pastile persoanelor sub 40 de ani și fără contraindicații. Din această perspectivă, este bine să avem aceste pastile în casă", a întărit medicul de familie.

Iodura de potasiu se dă gratuit și doar cu rețetă de la medicul de familie

"Ce s-a întâmplat astăzi este ceea ce noi (medicii de familie – n.red.) spunem din luna martie, că cei mai mulți pacienți au înțeles că astăzi trebuie să ia pastilele. De aceea erau și atât de stresați, nervoși, să primească rețetele. Și colegii farmaciști s-au confruntat cu aceeași problemă. Pacienții au dat buluc în farmacii, solicitând să cumpere iodură, li s-a explicat că se dă gratuit și cu rețetă. Pacienții erau speriați pentru viața lor", a subliniat medicul.

Ce se întâmplă dacă luăm fără să fie nevoie pastilele cu iod?

"Nu se întâmpă nimic, însă, dacă cel care își administrează are o patologie tiroidiană despre care nu știe, este posibil să aibă efecte adverse grave, cardiace. Tiroida infuențează foarte mult din funcțiile și sistemele organismului. Practic, vă puteți intoxica și ajunge în spital. Iar în cazul celor care au depășit 40 de ani, capacitatea glandei tiroide de a capta iod este redusă, spre zero. Nu mai este acel risc ca tiroida să capteze izotopii radioactivi", a explicat medicul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE