Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Sfaturi pentru românii care pleacă din țară de Paște și în minivacanța de 1 Mai

Publicat de: Euronews

Românii care plănuiesc vacanțe în străinătate, de Paște sau în minivacanța de 1 Mai, sunt sfătuiți ca, înainte de planificarea şi efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condiţiile de intrare şi şedere din statul/statele de tranzit sau destinaţie.

Ministerul Afacerilor Externe vine cu o serie de recomandări pentru românii care își vor petrece sărbătorile și minivacanța în afara României:

  • să îşi pregătească din timp călătoria, luând în considerare următoarele recomandări cu caracter general
  • să consulte, anterior deplasării, rubrica "Sfaturi de călătorie" de pe pagina de internet a Ministerului de Externe unde sunt puse la dispoziţie recomandări generale de călătorie, precum şi informaţii actualizate pentru fiecare stat în parte
  • să se asigure că documentul de călătorie este valabil pe toată durata şederii în străinătate; să încheie o asigurare de călătorie
  • să îşi înregistreze prezenţa pe teritoriul statului de destinaţie, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular
  • să aibă grijă în permanenţă de documentele de călătorie. Este indicat să păstreze documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expună în mod vizibil, inclusiv în autovehicule

Ce pot face românii care își pierd actele în străinătate

În cazul pierderii documentelor de călătorie, cetăţenii români trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, pentru a declara pierderea acestora şi a solicita eliberarea, în regim de urgenţă, a unor documente de călătorie provizorii.

În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi solicitarea eliberării unei adeverinţe în acest sens. Doar în baza declaraţiei de la poliţia locală, reprezentanţa diplomatică a României poate elibera documente temporare de călătorie.

În cazul cetăţenilor români care se deplasează cu autovehiculul, este obligatoriu să deţină o asigurare internaţională pentru accidente, în termen de valabilitate. Dacă aleg călătoria cu avionul, nu trebuie să îşi lase bagajele nesupravegheate şi nu trebuie să accepte să transporte pachete/bagaje ale altor persoane.

De asemenea, este recomandat să îşi rezerve cazarea direct pe pagina hotelului sau pe pagina agenţiilor de turism şi platformelor de rezervări acreditate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE