Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scumpirile din Spania îi afectează pe tineri. Doar 5 la sută dintre ei își permit să aibă propria locuință

Creșterea prețurilor și instabilitatea pieței muncii fac aproape imposibilă achiziționarea propriei locuinței pentru mulți tineri din Spania. În prezent, aproape cinci milioane de spanioli sunt considerați săraci.

Numărul tinerilor care își doresc propria locuință este în creștere în Spania

Numărul tinerilor care își doresc propria locuință este în creștere în Spania, dar pentru majoritatea dintre ei acest lucru este greu de realizat. Pe lângă lipsa economiilor, situația se complică și din cauza prețurilor mari, dar și din cauza instabilității în ceea ce privește locul de muncă. În aceste condiții, abia cinci la sută dintre tineri sunt în măsură să-și cumpere propria locuință.

Tânăr: „A trebuit să ne bazăm pe economiile noastre, dar nu a fost suficient. A trebuit să cerem ajutorul rudelor.”

Manuel face parte din grupul mic de tineri care, totuși, au reușit să-și cumpere propria locuință, însă mai mult de jumătate dintre tinerii de sub 35 de ani nu au această posibilitate. Cei mai mulți dintre ei locuiesc în spații închiriate și împart casa cu alți colegi.

Tânără: „Problema este că nu putem decide cum să trăim.”

În Spania există aproape cinci milioane de persoane care trăiesc în sărăcie severă

În Spania există aproape cinci milioane de persoane care trăiesc în sărăcie severă, care suferă de lipsuri și poartă stigmatul sărăciei. Pentru mulți dintre spaniolii defavorizați statul la coadă pentru mâncare înseamnă să se expună privirilor într-o societate cu prejudecăți puternice, să se simtă respinși și izolați și, în final, să rateze oportunitatea de a scăpa de situația de a fi marginalizați.

Fernando Chacon, psiholog: „Este o povară socială, care le face și mai dificilă ieșirea din această situație, pentru că îi izolăm, ne distanțăm de ei, nu vrem să avem contact cu ei și acest lucru, logic, le îngreunează integrarea în societate.”

Pentru a evita situația în care mulți oameni sunt afectați de statul în așa-zisele cozi ale foamei, ONG-urile sociale și-au revăzut modalitățile de a-i ajuta. Astfel, nu mai împart cutii cu alimente direct în magazine ci oferă, în schimb, tichete pentru cumpărături. Analiștii economici atrag atenția că situația din Spania poate deveni și mai gravă, din cauza inflației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE