Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația i-a scos în stradă pe francezi: „Pare tot mai rămasă în urmă. O țară în care, din nefericire, șomajul continuă să fie foarte mare”

Zeci de mii de persoane au protestat în Franța față de majorarea inflației în Europa. Manifestațiile vin după o grevă de trei săptămâni, care a dus la o criză a combustibilului în țară. Poliția estimează că aproximativ 30.000 de protestatari au participat.

Mii de francezi au ieșit în stradă la Paris pentru a denunța costul ridicat al vieții și inacțiunea politică privind problemele climatice. Mișcarea de protest a fost organizată de partidele de stânga și este susținută de mai multe federații sindicale.

Demonstrațiile vin pe fondul unei greve la rafinăriile TotalEnergies

Potrivit presei franceze, o sută de autobuze au fost închiriate din toată țara pentru a aduce oamenii la această manifestație. Demonstrațiile vin pe fondul unei greve la rafinăriile TotalEnergies, grevă care, de trei săptămâni, a dus la o criză a combustibilului în Franța.

Andrei Țăranu, politolog: „În Franța, aceste mișcări au devenit deja ritualice, când vorbim de vestele galbene, de toate mișcările de protest din primul mandat al lui Macron și, iată, continuă. Apare o tendință europeană de schimbare a paradigmei politice și cetățenii vor mai mult chiar decât pot societățile sau statul să ofere. Franța pare tot mai rămasă în urmă. Cel puțin ăsta e sindromul pe care îl au foarte mulți muncitori francezi, o țară în care, din nefericire, șomajul continuă să fie foarte mare.”

Organizatorii nu au anunțat câți oameni au venit la protest, însă poliția dăduse un comunicat în care spunea că sunt așteptați 30.000 de manifestanți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE