Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia critică extinderea bazei NATO din România: ”Vom evalua riscurile generate şi le vom lua în considerare în cursul planificării militare”

Ministerul de Externe rus susține că activitățile NATO din Europa de Est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru o potenţială confruntare cu Rusia. Mai mult decât atât Moscova subliniază că sunt activităţi de militarizare în regiune.

Guvernul român a comunicat anterior că este pregătit să aloce 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Conform declarațiilor ministerului, baza va fi extinsă pentru a deveni un oraș militar care să poată găzdui familiile a 10.000 de militari, și se vor implementa planuri pentru dezvoltarea infrastructurii urbane asociate.

Când ar putea fi gata baza NATO de la Kogălniceanu

Lucrările de construcție au demarat în partea de sud a viitorului oraș militar, unde sunt în prezent în curs de construcție drumuri de acces și o rețea electrică robustă.

Dacă procesul de modernizare va continua conform planurilor, se estimează că până în 2040 baza aeriană ar putea deveni cea mai mare bază a NATO din Europa. De menționat că Armata SUA utilizează această bază din 1999, conform declarațiilor ministerului.

"Extinderea bazei aeriene din România este încă o dovadă că blocul nord-atlantic îşi continuă militarizarea neîngrădită a Europei de est şi a regiunii Mării Negre", a afirmat MAE rus.

El a subliniat că "fortificarea capacităților coaliției se desfășoară și în Polonia și în statele baltice".

"O astfel de activitate a membrilor NATO este provocatoare, exacerbează tensiunile militare de-a lungul graniţelor şi creează ameninţări suplimentare de securitate pentru Rusia. Toate acestea vizează pregătirea aliaţilor blocului pentru o potenţială coliziune cu ţara noastră.

Vom monitoriza evoluţiile din România, vom evalua riscurile generate şi le vom lua în considerare în cursul planificării militare", a conchis ministerul.

Institutului pentru Studiul Războiului: Rusia, pregătiri intense pentru un conflict pe scară largă cu NATO

Pe de altă parte, Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) susține contrariul și spune că de fapt Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO.

Grupul explică că, deși un conflict imediat nu pare inevitabil, Rusia ia în considerare acest scenariu.

Armata rusă implementează reforme structurale pentru a sprijini operațiunile sale în Ucraina, simultan cu extinderea capacităților sale convenționale pentru a se pregăti pentru un posibil conflict viitor cu NATO.

Totuși, conform ISW, în acest moment, Rusia se confruntă cu lipsa resurselor umane, infrastructura militară și capacitatea de pregătire necesare pentru a echipa adecvat diviziile militare de care va avea nevoie pe termen scurt și mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE