Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washingtonul dă undă verde unui ajutor militar în valoare de 228 milioane de dolari pentru trei statele baltice

Washingtonul a aprobat un ajutor pentru apărare în valoare de 210 milioane de euro pentru cele trei state de la granița estică a NATO. Potrivit oficialilor estonieni din domeniul apărării, SUA au aprobat o nouă serie de ajutoare militare pentru Lituania, Estonia și Letonia, potrivit Euronews.com.

Cele trei țări - toate membre NATO și UE - sunt vecine ale Rusiei și ale aliatului acesteia, Belarus. Invazia Ucrainei de către Moscova a provocat o creștere a tensiunilor în regiune, care a fost ocupată cândva de URSS.

„Sprijinul din partea SUA a ajutat în mod semnificativ Estonia, Letonia și Lituania să accelereze mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii militare și a capacităților”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat.

„Vestea bună este că sprijinul este ușor mai mare decât anul trecut. Acest [ajutor financiar] trimite un semnal clar că SUA, cel mai mare aliat din NATO, este angajat în securitatea și stabilitatea regiunii noastre”, a adăugat el.

Dezvoltarea apărării în aceste state

Inițiativa de securitate baltică, creată în 2020, urmărește să îmbunătățească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate din Estonia, Letonia și Lituania, cu ajutorul armatei americane.

Finanțarea americană se concentrează pe dezvoltarea apărării aeriene, a forțelor terestre și a conștientizării situației maritime în statele baltice, a precizat Ministerul Apărării din Estonia.

Aproximativ 225 de milioane de dolari au fost alocate sub formă de ajutor în cadrul BSI pentru cele trei țări în 2023.

În decembrie, Washingtonul a convenit asupra unei foi de parcurs de cinci ani de cooperare în domeniul apărării cu Letonia, Estonia și Lituania, menită să ghideze relațiile de colaborare în domeniul apărării și securității naționale între aceste țări până în 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE