Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările care sprijină Ucraina se reunesc la baza americană Ramstein din Germania

Ţările care sprijină militar Ucraina participă vineri la o reuniune în Germania, de la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că aşteaptă „decizii solide”, precum trimiterea de vehicule blindate grele, pentru a ajuta ţara sa în viitoarele bătălii cruciale împotriva Rusiei, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Cu câteva ore înainte de această reuniune de la baza americană Ramstein, Statele Unite, Regatul Unit, Suedia şi Danemarca au anunţat noi livrări substanţiale de arme pentru Ucraina.

SUA, nou ajutor de 2,5 miliarde de dolari

Washingtonul va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va include 59 de blindate Bradley, acestea urmând să se adauge celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise în 6 ianuarie, şi 90 blindate pentru transport de trupe Stryker, potrivit Pentagonului.

De asemenea, armata americană va livra Ucrainei 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee. Această nouă tranşă aduce la 26,7 miliarde de dolari valoarea totală a ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, de la începutul invaziei ruse în 24 februarie anul trecut.

Însă această nouă tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams, despre care Statele Unite afirmă că nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului din motive de mentenanţă.

Regatul Unit a promis că va trimite Ucrainei 600 de rachete suplimentare Brimstone, Danemarca 19 tunuri Caesar de fabricaâie franceză şi Suedia tunuri automotoare Archer, sisteme care au o rază de acţiune de câteva zeci de kilometri, inferioară celei solicitate de ucraineni.

Londra oferă 14 tancuri grele, Challenger 2

Londra a promis 14 tancuri Challenger 2 Kievului, iar Polonia s-a declarat pregătită să livreze 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, un total încă departe de sutele de vehicule de care Ucraina afirmă că are nevoie.

Reuniunea de vineri este a treia, de la începutul conflictului, în acest format numit „Ramstein”. Miniştrii apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări se întâlnesc sub coordonarea secretarului american al apărării Lloyd Austin.

„Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein de mâine. Aşteptăm un sprijin militar puternic din partea Statelor Unite”, a declarat joi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în intervenţia sa video cotidiană.

„Este nevoie de tancuri germane, tancuri finlandeze, tancuri daneze, tancuri franceze, adică Europa Occidentală trebuie să pună la dispoziţie tancuri mai moderne Ucrainei, pentru ca aceasta pur şi simplu să se poată apăra”, a subliniat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Germania este supusă unor presiuni în creştere din partea mai multor vecini europeni, întrucât ea este cea care trebuie să autorizeze livrarea tancurilor Leopard. Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că răspunsul Berlinului va fi clar „în următoarele ore sau mâine (vineri) dimineaţă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE