Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova acuză România că vrea să ”anuleze cultura rusă”, din cauza filmelor de propagandă retrase de ministrul Culturii

Ministerul de Externe de la Moscova acuză Bucureștiul că încearcă să anuleze cultura rusă. Purtătoarea de cuvânt a instituției s-a arătat foarte deranjată de faptul că Ministerul român al Culturii a retras din cinematografie două filme de propagandă rusă. În replică, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis că România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură.

După declanșarea războiul din Ucraina, Kremlinul a finanțat mai multe filme de propagandă. Ele au fost difuzate în cinematografele din Rusia sau în cele din spațiul post-sovietic. Decizia ministerului culturii de la București de a nu difuza două filme finanțate de Rusia a provocat furia Ministerului de Externe de la Moscova.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia: ”Vorbim despre o manifestare tipică a tentativei de a anula cultura rusă. Asta se încadrează în schița generală a acțiunilor Occidentului care încearcă să impună o cenzură de amploare.”

Cum răspunde Raluca Turcan

”România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură.”, a precizat Raluca Turcan, vineri, ca reacție la acuzațiile făcute de Maria Zaharova.

Ministrul Culturii a mai precizat că ”este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus.”

Ce filme au fost retrase de retrase de ministrul Culturii

Cele două filme urmau să fie vizionate gratuit, la București, într-un parteneriat dintre Arhiva Națională de Film și o instituție a Ambasadei Rusiei.

Unul dintre ele spune povestea unui chirurg trimis pe Stația Spațială Internațională pentru a salva un cosmonaut rănit. Pentru a filma scenele, Rusia a trimis un actor şi un regizor pentru o perioadă de 12 zile pe stația spațială.

Contractele de difuzare au fost însă reziliate. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a scris pe Facebook că este inacceptabil ca astfel de producţii de propagandă să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE