Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filme rusești, retrase din cinematografele românești: Producțiile sunt considerate propagandă rusă

Două filme considerate propagandă rusă au fost retrase chiar înainte să fie difuzate în cinematografele din subordinea Ministerului Culturii: Cinema Eforie și Cinema Union.

Contractul a fost reziliat de Arhiva Națională de filme, anunță ministrul Raluca Turcan.

Filmele erau programate la Cinema Eforie și Cinema Union

Raluca Turcan, ministrul Culturii: Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice.

Care sunt cele două filme retrase din cinematografele românești

Este vorba despre filmele ”Provocarea” şi ”Vremea celor dintâi”. Primul este despre un chirurg trimis pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a salva un cosmonaut rănit.

Pentru realizarea peliculei, Rusia a trimis un actor şi un regizor pentru 12 zile pe ISS în octombrie 2021. Au fost filmate scene de la bordul laboratorului care orbitează.

Ce a declarat Vladimir Putin despre peliculă

”Suntem primii care am filmat un lungmetraj pe orbită, la bordul unei nave spaţiale. Încă o dată primii”, a declarat Vladimir Putin.

Regizorul Klim Shipenko, în vârstă de 39 de ani, s-a ocupat de camera de filmat, lumini şi sunet, a revenit cu 30 de ore de filmare, dintre care 50 de minute au fost folosite la montajul final.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE