Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cui îi este frică de ”Maestrul și Margareta”. Noua ecranizare a celebrului roman a atras atenția propagandiștilor pro-Putin: Regizorul, numit ”agent străin”

În luna ianuarie a acestui an, în cinematografele din Rusia a fost lansată o nouă peliculă, adaptare a faimosului roman ”Maestrul și Margareta”. Cartea a fost interzisă în perioada Rusiei Sovietice conduse de Stalin. Acum, noua ecranizare a fost urmărită de milioane de oameni, în spațiul rus.

Filmul a atras imediat atenția propagandiștilor pro-Putin, iar regizorul peliculei a fost numit ”agent străin”. Situația a pornit și de la faptul că pelicula a primit finanțare de la statul rus.

Premiera avut loc la Moscova în ianuarie

”Maestrul și Margareta”, celebrul roman al autorului rus Mihail Bulgakov, a fost ecranizat de curând. Iar premiera a avut loc, la Moscova, în luna ianuarie a acestui an. A fost un succes de casă.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: În primul weekend de difuzare în cinematografele din Rusia, peste 3 milioane 500 de mii de oameni au vizionat filmul. Cartea, însă, este una dintre cele mai controversate din spațiul rus. Pentru că are un parcurs marcat de cenzură, din perioada când Stalin era liderul statului sovietic.

Succesul de casă al noii ecranizări nu a trecut neobservat nici acum, la Moscova. În platourile de televiziune, propagandiștii pro-Putere, adică pro-Putin, s-au lansat în acuzații la adresa regizorului și a peliculei în sine.

”Cei care sunt cei mai supărați pe acest film sunt cei care sunt pro-putere, pro-Putin”

Vasile Ernu, scriitor: Cartea este cea mai iubită carte rusească, ”Maestrul și Margareta”, probabil puține romane îi fac concurență, poate Demonii lui Dostoievski și poate ceva din Tolstoi, la nivelul de popularitate.

Cei care sunt cei mai supărați pe acest film sunt cei care sunt pro-putere, pro-Putin, conservatorii, și cei care spun cumva cum e posibil ca banii statului rus în plin război să se ducă pe o propagandă care critică regimul, puterea. Pentru că, așa cum știm, cartea are o critică subtilă, ba chiar aș spune directă, asupra anumitor forme de putere.

Michael Lockshin, regizorul filmului ”Maestrul și Margareta”: Premiera avusese loc într-o zi de joi și, până duminică, și eu și filmul eram deja atacați pe toate canalele de propagandă. Se întrebau cum a fost posibilă existența acestui film? Pentru că este un film anti-regim. Cum a fost posibil filmul dacă regizorul s-a declarat împotriva războiului (războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei – n.red.)? La televiziunile de stat, propagandiștii m-au atacat, au cerut să mi se intenteze dosar penal și să fie interzis filmul. S-a ajuns până la Duma de Stat. Este o exagerare.

Romanul ”Maestrul și Margareta”, considerat de critici o operă literară esențială a secolului XX

Romanul ”Maestrul și Margareta” este considerat de critici o operă literară esențială a secolului XX. Autorul său, Mihail Bulgakov a terminat ultima variantă a romanului în anii 30. Însă a avut interdecție în a o publica. De altfel, lucrările sale erau cenzurate de regim, fiind considerate un atac subversiv la adresa lui Stalin.

Michael Lockshin, regizorul filmului ”Maestrul și Margareta”: Cartea în sine este o satiră, dezvoltă teme precum satira, critica și cenzura literară în Rusia lui Stalin, în anii `30 ai secolului trecut. Cartea despre asta este. Și este și ce a trăit autorul ei, Bulgakov. Este ironic cum, 80 de ani mai târziu, același lucru (cenzura – n.red) se întâmplă și cu filmul realizat după cartea lui Bulgakov.

Vasile Ernu, scriitor: Faptul că un număr atât de mare de oameni care merg să vadă acest film spune destul e mult despre o anumită stare de spirit a oamenilor de acolo. E clar că susținerea despre care se zice atât de mult că ar fi față de Kremlin și față de război e mult mai mică în realitate.

Reportajul integral îl puteți urmări duminică, în cadrul emisiunii Cult, de la ora 21:00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE