Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actrița Alina Șerban, prima femeie romă decorată cu Meritul Cultural: „Am reușit împreună să facem istorie”

Actrița Alina Șerban a devenit prima femeie romă decorată de președintele Klaus Iohannis. Ea a primit Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler nu doar pentru contribuţia artistică importantă, la nivel internaţional, în calitate de actor şi de regizor, „dar şi pentru angajamentul său neîntrerupt în prezentarea identităţii romilor şi combaterea rasismului şi xenofobiei”, așa cum a precizat Raluca Turcan, ministrul Culturii, pe Facebook.

Mesajul actriței Alina Șerban după ce a devenit prima femeie romă decorată cu Meritul Cultural

Prima din familia ei care a absolvit liceul. Și prima femeie romă care a primit Ordinul Meritul Cultural.

E actriţă, regizoare, dramaturgă şi scenaristă, cu carieră de peste 15 ani. Dar dincolo de toate, e cineva care luptă împotriva tuturor formelor de discriminare.

Alina Șerban a scris joi pe Facebook câteva cuvinte în care a mulțumit tuturor pentru sprijin. De aseară, ea poartă în piept o decorație care i-a adus o „bucurie maximă”. Și multe zâmbete, evident, într-o singură seară.

„Prima femeie romă decorată cu Meritul Cultural. Datorită multor oameni din viața mea am reușit împreună să facem istorie. Mulțumesc mult tuturor pentru sprijin. Nu a fost ușor și nu este, dar mai sunt momente în viața mea, ca acesta, care reprezintă bucurie maximă. Mulțumesc mult, Ministerul Culturii”, a spus actrița, pe Facebook.

Potrivit ministrului Culturii, Raluca Turcan, numele Alinei Şerban a devenit sinonim cu perseverenţa, curajul şi compasiunea.

Raluca Turcan: „Alina Şerban a luptat neobosit împotriva tuturor formelor de discriminare, creând spaţiu pentru poveştile marginalizate ale societăţii noastre (...). Prima din familia ei care a absolvit liceul, a continuat studiile în cadrul UNATC, iar apoi la celebrele şcoli de teatru din New York şi Londra, perfecţionându-şi arta şi dobândind recunoaştere şi admiraţie la nivel mondial.

Prin proiecte îndrăzneţe de teatru şi film, Alina a devenit o voce puternică pentru drepturile şi poveştile celor marginalizaţi în societate. Ca ministru al Culturii, vreau să îi mulţumesc pentru toate eforturile sale - este un model de inspiraţie pentru generaţiile viitoare şi un ambasador al schimbării pozitive în lumea noastră!”, a declarat ministrul Culturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE