Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drumul artei către libertate. Povestea marelui scenograf român care a fugit de mecanismele de cenzurare a artei în comunism

Publicat de: Alida Mocanu

Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români. În peste 50 de ani de carieră, a semnat scenografia a aproximativ 400 de reprezentații teatrale sau de Operă. Decorurile și costumele sale au călătorit pe toate continentele. S-a remarcat printr-un teribil simț al fantasticului, printr-o imaginație uluitoare și printr-un uriaș dar al transformării unui text, într-un spațiu teatral care, uneori, îți taie respirația.

Scenograful a părăsit România în anii `70 și s-a stabilit în Germania, la Munchen. În iulie 1971, dictatorul Nicolae Ceaușescu anunțase celebrele teze din iulie. Acestea prevedeau o serie de măsuri prin care era îngrădită libertatea de exprimare în domeniul artelor. Scenograful a căutat atunci libertatea de a crea.

L-am întâlnit pe acesta la București, cu ocazia Festivalului Național de Teatru. Ne-am întâlnit la o expoziție dedicată domniei sale: ”Decor, Costum, Desen”. Jumătate de secol de creații, pornind de la un simplu desen, până la realitatea de pe scena unui teatru.

Helmut Stürmer, scenograf: Am încercat să găsesc ilustrarea drumului de la primul desen, adică de la prima idee de decor până la machetă, și până la decorul finit pe scenă, adresat în mare parte și publicului tânăr, adică studenților de scenografie sau generației tinere de regizori și câteva lucruri mai vechi de nostalgie și pentru generația noastră. Să ne amintim de câteva decoruri mai celebre, pe care le-am făcut și aici, și în țară, așa un fel de frânturi de amintiri de scenografie. Cam asta e sala denumită scenografie.

Mulți români au avut șansa să vadă capodopera regizorului Silviu Purcărete, Faust. Mai puțini știu poate faptul că Helmut Stürmer este cel care a semnat scenografia acestei spectaculoase puneri în scenă.  

Helmut Stürmer, scenograf: L-am întâlnit pe Silviu Purcărete la Viena, eu lucrasem la Burgtheater și el a venit în turneu cu Danaidele și după spectacol. Nu-l știam decât din povestiri. Și ăsta a fost un moment care mi-a schimbat viața într-un fel, pentru că m-am dus la el și i-am zis că eu sunt Helmut Sturmer. <<Da? Vă cunosc din auzite.>> Și i-am zis: Dacă aveți cândva nevoie de un scenograf, aș lucra cu mare plăcere.  

Expoziția prezentată la București, la Arcub Gabroveni "Helmut Sturmer: decor, costum, desen" poate fi vizitată până pe data de 29 noiembrie.

Interviul integral cu Helmut Stürmer, duminică, la Cult, pe Euronews România, de la 12:30.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE