Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

David Popovici, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler. Ce sportivi români au mai primit Steaua României

Sportivul David Popovici va fi decorat cu cea mai înaltă distincție a României – Ordinul Național Steaua României în Grad de Cavaler –, pentru performanțele extraordinare la Campionatele Mondiale de Natație, care l-au clasat în rândul celor mai bun sportivi din lume. Totodată, acesta este un semn de recunoaștere și apreciere, pentru întreaga sa carieră, informează administrația prezidențială.

“Prin talentul, dăruirea, devotamentul și profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât și în afara sa, David Popovici a promovat numele țării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generație și un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internațional reprezintă un câștig uriaș pentru România”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis.

Totodată, Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, va fi decorat cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler.

Ce este Ordinul Național Steaua României?

Ordinul Național Steaua României este cea mai înaltă distincție acordată de statul român. Ordinul Național Steaua României cuprinde 6 grade – Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare ofițer, Mare cruce și Colan. Ordinul recompensează serviciile excepționale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român. Membrii ordinului sunt numiți pe viață. Indiferent de gradul atribuit, aceștia poartă titulatura de cavaler.

Beneficiile Ordinului nu sunt pecuniare, cavalerii Ordinului național au parte de onorurile militare ce sunt acordate ofițerilor Armatei Române. Distincția asigură un loc de veci gratuit celui care o primește și salve militare în cadrul funeraliilor. Ordinul mai permite participarea la diverse evenimente organizate de Administrația Prezidențială.

Ordinul Steaua României are o cifră fixă de membri – 3.650 – dintre care doar 2.000 dintre ei sunt cavaleri, respectiv 1.700 civili și 300 militari.

Ce alți sportivi au mai fost decorați cu Ordinul Național Steaua României în ultimii ani?

VEZI GALERIA
8 imagini

Pe 30 iulie 2019, Simona Halep era decorată cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, pentru succesul de la Wimbledon și pentru parcursul profesional.
“Este o mare onoare. Este o recunoaștere și o prețuire față de munca mea. Sper, prin aceste rezultate, să inspir pe toți copiii, să le transmit dorința și plăcerea de a practica acest sport, care te ajută să te dezvolți nu numai în cariera sportivă, ci și în viața personală”, declara Simona Halep în cadrul ceremoniei de la Cotroceni.

Pe 30 septembrie 2019, Horia Colibășanu a fost distins cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru recunoașterea performanței din Himalaya, precum și pentru determinarea și perseverența acestuia în a deveni un alpinist ultraperformant.
“Una dintre cele mai frumoase imagini pentru mine este tricolorul fluturând pe Everest”, spunea președintele României Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei. “Acolo, pe acoperișul lumii într-o dimineață glacială de mai ați scris istorie pentru și despre România”, completa acesta.

“Onorăm astăzi o legendă vie”, îi transmitea Klaus Iohannis lui Ivan Patzaichin în noiembrie 2019, când l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

''Mai emoţionat ca acum nu cred că am fost vreodată. Dar vă mulţumesc pentru acest ordin extraordinar. Pentru mine este un vis frumos pe care orice om din ţara asta doreşte să-l primească. Mă bucur că aţi pomenit de sport, pentru că sportul m-a făcut o personalitate, prin sport am ajuns unde am ajuns, prin sport am promovat România şi de fiecare dată am purtat tricolorul pe piept cu mare bucurie și cu satisfacţie şi cu mândrie. Întotdeauna am fost mândru că sunt român şi bucuros să reprezint România. Întotdeauna am dorit să câştig, deşi foarte puţină lume ştie că nu uşor se câştigă, chair foarte puţină lume ştie că nu am început aproape nimic cu dreptul, de fiecare dată trebuia să mi se întâmple ceva şi trebuia să reiau lupta, și să lupt din nou să realizez ceea ce mi-am propus'', a declarat cvadruplul campion olimpic la canoe din 1968, 1972, 1980 şi 1984, potrivit Agerpres.

Un alt sportiv decorat de către președintele Iohannis este Ilie Năstase. El a fost distins cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor, în iulie 2016, şeful statului caracterizându-l la acea vreme drept un fenomen şi un sportiv de vis. “Ați fost născut, domnule Ilie Năstase, să oferiți mai mult decât o performanță, ați fost un fenomen al naturii umane pe terenul de tenis.”, i-a spus Klaus Iohannis tenismenului la ceremonie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE