Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză o ”conspirație” pentru excluderea sportivilor săi de la Jocurile Olimpice 2024

Rusia l-a acuzat marți pe Thomas Bach, președintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), că, împreună cu Ucraina, participă la o ”conspirație” pentru a-i exclude pe cei mai valoroși sportivi ai săi de la Jocurile Olimpice organizate în acest an la Paris, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Maria Zarahova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat aceste acuzații, după ce doi comedianți ruși - Vovan şi Lexus - au publicat o înregistrare a unei conversații cu Thomas Bach în care șeful CIO a fost făcut să creadă că vorbește cu un oficial african din domeniul sportului.

În timpul discuției, Bach a afirmat că un grup special a fost înființat de către CIO pentru a monitoriza presa și Internetul, cu scopul de a se asigura că sportivii ruși, care au făcut declarații politice în sprijinul Guvernului de la Moscova, nu pot participa la Jocurile Olimpice.

”Noi am propus de asemenea părţii ucrainene - nu doar că i-am propus, dar i-am cerut - să ne ofere cunoştinţele sale despre comportamentul unor astfel de sportivi sau oficiali" ruşi, a putut fi auzit Bach spunând în engleză în această înregistrare, potrivit sursei citate.

Ulterior, Maria Zaharova a precizat într-un mesaj publicat pe Telegram că Bach "a intrat într-o conspiraţie politico-administrativă şi, aparent, criminală cu o anumită parte", adică Ucraina, "pentru a exclude concurenţii sportivi puternici din competiţiile internaţionale".

"Relaţia preşedintelui CIO, Bach, cu Comitetul olimpic ucrainean şi cu oficialii săi şi recunoaşterea unei 'cereri de monitorizare a sportivilor ruşi' ar trebui să facă obiectul unei investigaţii amănunţite", a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Sportivii ruși și belaruși vor concura ca neutri la JO 2024

În perioada premergătoare Jocurilor Olimpice de la Paris, relaţiile dintre Rusia şi CIO s-au înrăutăţit, motiv pentru care sportivii ruşi şi belaruşi vor concura ca neutri, fără steaguri şi imnuri, din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, acestor sportivi li s-a interzis să participe la ceremonia de deschidere.

Pe 21 martie, CIO a semnalat un nou incident în campania de dezinformare a Rusiei lansată împotriva sa.

"Apelurile false care pretind că provin de la Comisia Uniunii Africane par să fi fost făcute de acelaşi grup care a atacat deja mai mulţi lideri politici mondiali şi alte personalităţi de rang înalt în mod similar'', a indicat atunci CIO într-un scurt comunicat.

CIO a anunţat înfiinţarea unei comisii pentru a evalua eligibilitatea fiecărui sportiv rus sau belarus care se califică la JO de la Paris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE