Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea lui George Plagino, primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice moderne

George Plagino este primul sportiv român care a participat acum 124 de ani la Jocurile Olimpice moderne. El s-a înscris la proba individuală de tir, denumită la acea vreme „trageri cu arme de vânătoare”.

România nu avea un comitet olimpic pe atunci, iar sportivul a mers pe cont propriu la Paris, în anul 1900, la cea de-a doua ediție a competiției sportive. George Plagino a reușit să se claseze pe locul 13 într-un concurs în care majoritatea erau sportivi francezi.

Pasionat de vânătoare, George Plagino a ales să participe la Jocurile Olimpice moderne de la Paris din 1900, în timp ce era la studii, în Franța. Astfel, a poziționat România pe harta sportului la nivel mondial.

Alina Pavelescu, arhivist și istoric la Arhivele Naționale ale României: ”E o asociere inevitabilă la momentul respectiv între talentul vânător și talentul de sportiv care trage cu pușca la tir. Și, de fapt, cam asta făceau și atunci la momentul acela, ținteau niște talere. Ulterior, în perioada interbelică, România și-a constituit, sigur, niște echipe de tir. George Plagino a devenit membru din partea României al Comitetului Internațional Olimpic.”

George Plagino a militat pentru ca rugby-ul să rămână sport olimpic

Pasiunea pentru sport a fost fructificată și în România.

Alina Pavelescu, arhivist și istoric la Arhivele Naționale ale României: ”Iar când s-a înființat și în România un Comitet Olimpic Național, sigur că George Plagino a fost multă vreme cel care l-a condus. Ulterior a condus și federația sportivă.”

George Plagino este si cel care a reusit sa păstreze rugby-ul in programul olimpic, iar țara noastră a reușit să câștige prima medalie olimpică, de bronz. Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris de acum o sută de ani, Comitetul Internațional Olimpic a vrut să scoată acest sport din listă.

Alina Pavelescu, arhivist și istoric la Arhivele Naționale ale României: ”Sportivului se datorează cumva și menținerea rugby-ului printre competițiile de olimpiadă și din cauză din cauza acestui militantism al său pentru ca rugby-ul să fie sport, reprezenta la Olimpiadă România.”

Fiul unui important moșier

Sportivul s-a născut ca fiu al unui important moșier din România, Alexandru Plagino.

Alina Pavelescu, arhivist și istoric la Arhivele Naționale ale României: ”S-a născut în județul Râmnicu Sărat, plasa Marginea de Sus, la comuna Plăginești, dar el este fiul lui Alexandru Plagino și al domnișoarei Wilhelmina Siefert. Wilhelmina Siefert era mama lui naturală pentru că, așa cum spuneam, ea era servitoare în casă la familia Plagino și nu a fost recunoscut direct de tatăl lui. De aceea și actul de naștere este întocmit ulterior.”

George Plagino s-a căsătorit cu fiica unei respectabile familii de diplomați, a lui Alexandru Lahovari. Colette Lahovari a devenit Colette Plagino. Istoricii de la Arhivele Naționale spun că sportivul s-a dedicat carierei, iar soția ar fi fost neglijată.

VEZI GALERIA
2 imagini

Alina Pavelescu, arhivist și istoric la Arhivele Naționale ale României: ”Din nefericire n-au avut copii și tot din nefericire, în 1935 Colette a divorțat de soțul ei, la inițiativa ei. S-au despărțit însă prieteni.”

2024: 100 de ani de la prima medalie olimpică pentru România

Jocurile Olimpice din 2024 se vor desfășura între 26 iulie și 11 august, la Paris. Până acum, 76 de sportivi români sunt calificați la Jocurile Olimpice de la Paris.

În anul în care vor avea loc Jocurile Olimpice de la Paris, se vor împlini 100 de ani de la prima medalie olimpică pe care a câștigat-o România.

În 1924, tot la Paris, naționala de rugby masculin a României obținea medalie de bronz la Jocurile Olimpice.

În total, România are în palmares 309 medalii la Jocurile Olimpice de Vară: 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz.

Cea mai bună ierarhie pe medalii a fost în anul 1984, când România s-a clasat pe locul al doilea, cu 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

La ultima ediție a Jocurile Olimpice de Vară, desfășurată în Tokyo, România a terminat pe locul 46, cu patru medalii: una de aur, trei de argint.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE