Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania contribuie cu peste 500 de milioane de euro pentru a cumpăra obuze destinate Ucrainei

Guvernul de la Berlin va contribui cu 576 de milioane de euro la inițiativa Cehiei pentru a cumpăra din afara Uniunii Europene aproape 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Cu această sumă, statul german va finanța achiziționarea 180.000 de muniții și va aloca aproape 40% din valoarea totală pe care au promis-o statele europene ce participă la acest proiect. Ministerul german al Apărării a transmis că munițiile vor ajunge pe frontul ucrainean ”începând din iunie”.

Ce implică inițiativa Cehiei pentru sprijinirea Ucrainei

Cehia și-a asumat inițiativa pentru a gestiona o achiziție de obuze pentru armata Ucrainei, aflată în criză de muniție în războiul cu Rusia. UE a livrat Kievului aproape 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm, promise încă din martie 2023, în condițiile în care ajutorul promis de Washington este blocat în continuare în Congresul SUA.

Astfel, au fost identificate în state din afara Uniunii Europene surse pentru achiziționarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm. Pentru toate acestea, însă, este nevoie să fie asigurată finanțarea.

În luna martie, premierul ceh Petr Fiala a anunțat că au fost obţinute din partea statelor care susţin Ucraina fonduri pentru aproape 300.000 din totalul celor circa 800.000 de obuze.

Statele care sprijină cumpărarea de obuze pentru Ucraina

Preşedintele ceh Petr Pavel a menționat că 18 state şi-au anunţat contribuţii financiare pentru această iniţiativă. Pe lângă Germania, printre ţările care vor contribui se numără şi Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Lituania, Olanda, Norvegia şi Suedia, notează sursa citată.

De mai multe luni, Armata ucraineană duce lipsă acută de muniții, ceea ce îi creează dificultăți în a respinge ofensiva Rusiei. Trupele mobilizate de Moscova sunt mai numeroase şi mai bine echipate. În tot acest timp, statele europene nu reușesc să îndeplinească nevoile Kievului în materie de ajutor militar, în condițiile în care industria militară europeană nu este încă adaptată unui război de mare intensitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE