Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Șoferii care staționează cu motorul pornit ar putea fi amendați

Șoferii care staționează cu motorul pornit ar putea fi amendați cu sume cuprinse între 330 și 495 de lei. Asta prevede un proiect de lege, care a trecut de Senat și merge la dezbatere în Camera Deputaților.

Poluarea cauzată de trafic este motivul principal invocat de inițiatorii legi. În apropierea școlilor și spitalelor, la orele de vârf, noxele depășesc limita maximă admisă chiar și de șapte ori.

Staționarea mașinilor, cu motorul pornit, pe drumurile publice din orașe și municipii, ar putea deveni istorie.

Câțiva părinți au observat că în apropierea școlilor și spitalelor se staționează cu motorul pornit, iar noxele se simt mult mai puternic.

Elena Lucaci, fondatoarea Asociației Părinți de Cireșari a lipit zeci de afișe în cartierul în care locuiește și a reușit să-i sensibilizeze pe oamenii care își aduceau copiii la școală.

”Eu sunt asmatică. De câte ori îmi așteptam copilul în fața grădiniței, parcau părinții bolidul în față, fix pe trotuar, acolo, grămadă unul peste altul. Și am avut două-trei probleme respiratorii în momentul ăla și m-am gândit băi, dacă pe mine mă afectează, cum ar afecta pe un copil.”, a declarat Elena Lucaci - Asociația Părinți de Cireșari.

Inițiativa s-a transformat în proiect de lege

Inițiativa civică a ajuns să se transforme într-un proiect la nivel de Capitală, iar mai apoi într-un proiect de lege.

Asociația Ecopolis a monitorizat 10 luni poluarea din apropierea a 30 de școli și 14 spitale. Iar în 90% din cazuri s-au înregistrat creșteri ale valorilor maxime de poluanți.

”Am preluat inițiativa aceasta locală care prima dată a fost a fost a unor părinți din piața Domenii din zona Domenii de a opri sau de a interzice staționarea cu motorul pornit în jurul școlilor, pentru că acolo de obicei părinții vin și așteaptă și câte 20 de minute copiii, dacă nu și mai mult, cu motoarele pornite.

De aici am făcut cercetări, ne-am documentat, ne-am dat seama că în majoritatea țărilor europene există această prevedere legală.”, a susținut Oana Neneciu - președintele Asociației Ecopolis.

”Noxele de provenite din trafic sunt unul dintre cele mai mari componente ale poluării aerului în București. De sursele provenite din trafic sunt un procent de 40%.”, a mai spus Ion Dragoș Popescu - inițiatorul proiectului de lege.

Proiectul nu le interzice șoferilor staționarea mașinilor în timp ce stau la semafor. Cele mai vulnerabile persoane în fața poluării sunt copiii, vârstnicii și bolnavii cronici.

”Dacă vorbim de copii vorbim de riscul de a dezvolta infecții respiratorii recurente, adică virozele. Le fac mult mai frecvent copiii care trăiesc într-un mediu poluat, pentru că acești poluanți creează o reacție din partea organismului, corecție inflamatorie, pe care orice infecție se poate cantona mult mai ușor.”, a mai spus Beatrice Mahler - managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

În România, din cauza poluării, aproape 30.000 de persoane mor prematur în fiecare an, după cum reiese din cifrele Agenției Europene a Mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE