Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Permise auto digitale, disponibile pe telefon, în UE. Europarlamentarii votează astăzi noile norme pentru permisele de conducere

Parlamentul European votează astăzi noi norme privind permisele de conducere, valabile în toate țările UE. Una dintre cele mai importante reglementări este introducerea permiselor digitale, disponibile pe telefon.

Europarlamentarii își doresc, de asemenea, să crească valabilitatea permiselor de conducere pentru autoturisme, motociclete și tractoare de la 10 la 15 ani. Ei propun și o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători. Aceștia se vor confrunta cu sancțiuni mai severe pentru condusul periculos și vor avea limite mai stricte pentru consumul de alcool la volan.

Noile norme ar urma să stabilească la 17 ani vârsta legală pentru susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere. Mai mult, șoferii care încalcă regulile de circulație într-un stat UE vor suporta consecințele legii în toate statele membre.

Noile norme propuse în UE:

  • Vârsta legală pentru susținerea examenului de conducere - 17 ani cu o perioadă de probă de doi ani, în care vor fi însoțiti atunci când de urcă la volan;
  • Toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului în rândul șoferilor începători;
  • Adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezența utilizatorilor vulnerabili pe șosea;
  • O evaluare mai bine direcționată a aptitudinii din punct de vedere medical, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul;
  • Simplificarea recunoașterii permiselor de conducere între statele membre, prin introducerea unui permis de conducere digital.

Dezbaterea Parlamentului European va avea loc marți, iar votul în prima lectură este programat pentru miercuri, urmând ca dosarul să fie finalizat în următoarea legislatură.

Parlamentul European: Cu peste 20.000 de vieți pierdute anual în accidente rutiere în UE, eurodeputații doresc să se asigure că noua directivă îmbunătățește siguranța rutieră și promovează tranziția verde și digitală a UE.

Valabilitatea permiselor de conducere pentru autoturisme: 15 ani

Permisele de conducere vor fi valabile 15 ani pentru motociclete, autoturisme și tractoare și 5 ani pentru camioane și autobuze, conform proiectului de norme.

Eurodeputații doresc, de asemenea, controale obligatorii de sănătate atunci când se eliberează sau se reînnoiește un permis de conducere.

Permis de conducere digital pentru șoferii din UE

Pentru a sprijini piața unică a UE, deputații doresc să introducă un permis de conducere digital, disponibil pe telefonul mobil și pe deplin echivalent cu permisul fizic de conducere.

Ei propun, de asemenea, o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători, care se vor confrunta cu sancțiuni mai severe pentru condusul periculos și limite stricte pentru consumul de alcool în timpul conducerii.

17 ani - vârsta legală pentru susținerea examenului

Noile propuneri ar urma să stabilească la 17 ani vârsta legală pentru susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere, iar proaspeții posesori de permise de conducere ar urma să aibă o perioadă de probă de doi ani, timp în care nu ar putea conduce singuri și în care s-ar aplica, de asemenea, o interdicție totală a consumului de alcool la volan.

Cum ar putea arăta permisul de conducere digital

Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai ușoare, deoarece toate procedurile vor fi online. De asemenea, șoferii care încalcă regulile de circulație într-un stat UE va suporta consecințele legislative în toate statele membre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE