Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE vrea să ajungă la un acord pentru a promova energia curată. Ce prevede actul privind industria cu zero emisii nete

Oficialii Uniunii Europene speră să ajungă, marți, la un acord asupra unor noi reglementări pentru a promova producția internă de echipamente pentru energie solară și eoliană, pile de combustie și alte tehnologii curate, pentru a se asigura că industria statelor UE poate concura cu cea din China și Statele Unite, relatează agenția Reuters.

Blocul comunitar și-a propus ca până în 2030 capacitatea sa de producție strategică globală de tehnologii cu zero emisii nete să atingă cel puțin 40 % din nevoile de implementare ale Uniunii pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Avem nevoie de un mediu de reglementare care să ne permită să intensificăm rapid tranziția către o energie curată.  Actul privind industria cu zero emisii nete va îndeplini tocmai acest obiectiv. Aceasta va crea cele mai bune condiții pentru sectoarele respective, care sunt esențiale pentru a ne permite să atingem un nivel net al emisiilor egal cu zero până în 2050: tehnologii precum turbinele eoliene, pompele de căldură, panourile solare, hidrogenul din surse regenerabile, precum și stocarea de CO2. Cererea este în creștere în Europa și la nivel mondial și acționăm acum pentru a ne asigura că putem satisface o proporție mai mare din această cerere prin oferta europeană”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Legislația europeană vizează tehnologiile care vor contribui semnificativ la decarbonizare. Printre acestea se numără: energia solară fotovoltaică și solară termică, energia eoliană terestră și energia din surse regenerabile offshore, bateriile și stocarea, pompele de căldură și energia geotermală, electrolizoarele și pilele de combustie, biogazul/biometanul, captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon, tehnologiile de rețea, tehnologiile pentru combustibili alternativi, tehnologiile avansate de producere a energiei din procesele nucleare cu deșeuri minime din ciclul combustibilului, reactoarele modulare mici și combustibilii aferenți din clasa cea mai bună. 

Europa a ajuns să depindă tot mai mult de China, care, potrivit estimărilor, va deține 80% din capacitatea globală de producție de energie solară. De asemenea, există temeri potrivit cărora subvențiile ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari prevăzute în legea americană de reducere a inflației ar putea determina producătorii europeni să se relocheze.

Din acest motiv, Parlamentul European și Belgia, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, vor să ajungă la un acord asupra prevederilor actul privind industria cu zero emisii nete (NZIA), în cadrul unor negocieri care vor avea loc marți.

Actul privind industria cu zero emisii nete este una dintre principale măsuri prin care Uniunea Europeană vrea să devină un lider mondial în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în producția de energie curată.

Actul, care va intra probabil în vigoare în cursul acestui an, propune simplificarea acordării de permise, asigurând că acestea sunt eliberate în termen de 18 luni.

De asemenea, autoritățile publice care organizează licitații pentru echipamente de tehnologie curată ar trebui să atribuie contractele nu numai pe baza prețului, ci și pe baza unor criterii de mediu și să se asigure că nu mai mult de 65% din aprovizionare provine dintr-o singură sursă.

Discuțiile ce vor avea loc marți ar urma să se concentreze asupra producției de energie curată și dacă, printre tehnologii, ar trebui inclusă energia nucleară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE