Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: UE ar putea deveni la fel de dependentă de bateriile din China precum a fost de energia rusă

Dacă nu ia măsuri dure, Uniunea Europeană ar putea deveni dependentă de China pentru bateriile litiu-ion și de pilele de combustie până în anul 2023, așa cum a fost de energia furnizată de Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, se arată într-un document elaborat pentru liderii europeni care a fost obținut de agenția Reuters.

Acest document ar urma să reprezinte baza discuțiilor despre securitatea economică a Europei cu ocazia summitului liderilor UE, organizat pe 5 octombrie în Granada.

Îngrijorați din cauza ascensiunii globale și a influenței economice a Chinei, liderii vor discuta despre propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China și despre necesitatea de a se diversifica către Africa și America Latină.

Autorii documentului au evidențiat că, din cauza intermitențelor din procesul de obținere a energiei din surse regenerabile, precum cea solară sau eoliană, Europa va trebui să identifice modalități de stocare a energiei în așa fel încât să-și îndeplinească obiectivul de a reduce emisiile nete de dioxid de carbon până în 2050.

”Acest lucru va crește exponențial cererea pentru baterii litiu-ion, pilele de combustie și electrolizoare, care s-ar putea înmulți de 10 până la 30 de ori în următorii ani", se arată în documentul realizat de președinția spaniolă a UE.

În timp ce UE deține o poziție puternică privind fabricarea electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%, blocul comunitar se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie și bateriile litiu-ion, necesare pentru fabricarea vehiculelor electrice.

"Fără a implementa măsuri ferme, ecosistemul energetic european ar putea avea până în 2030 o dependență față de China de o natură diferită, dar cu o gravitate similară, față de cea pe care o avea față de Rusia înainte de invazia din Ucraina", se arată în raport.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2021, cu un an înainte de izbucnirea invaziei rusești în Ucraina, UE a cumpărat din Rusia peste 40% din necesarul de gaze consumate, 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune.

Încetarea celor mai multe dintre achizițiile de energie din Rusia a provocat un șoc în UE din cauza creșterii prețului și a inflației. Din acest motiv, Banca Centrală Europeană a majorat brusc ratele dobânzilor, ceea ce a sistat creșterea economică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE