Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron susține că Europa trebuie să își reducă dependența de SUA. Declarațiile vin după vizita sa în China

Proaspăt întors dintr-o vizită în China, Emmanuel Macron a declarat că Europa trebuie să își reducă dependența de Statele Unite ale Americii și să evite să fie târâtă într-o confruntare dintre Beijing și Washington pe tema Taiwanului.

„Marele risc este ca Europa să fie prinsă într-o criză care nu este a noastră”, a susținut președintele Franței, într-un interviu acordat jurnaliștilor care l-au însoțit în vizita la Beijing.

Macron a marșat pe ideea că Europa trebuie să-și consolideze o „autonomie strategică” și să nu urmeze politica Statelor Unite ale Americii. Miza ar fi ca Europa să devină a treia superputere a lumii.

Declarațiile sale vin în contextul în care tensiunile dintre China și Taiwan sunt în creștere. De trei zile, Beijingul efectuează manevre militare în spațiul aerian și în apele din apropierea insulei. SUA au promis să apere Taiwanul. Președintele Franței a mai pledat în trecut pentru o armată europeană, iar în 2019 spunea că NATO este „în moarte cerebrală”, declarații care au iscat un întreg scandal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE