Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE vrea să dubleze livrările de obuze în Ucraina. 80% dintre fabricile de muniție sunt private

În Ucraina fabricile de armament devin o afacere profitabilă pentru mulți investitori. Statul aflat de doi ani în război are nevoie de tot mai multă muniție, în ciuda faptului că Uniunea Europeană și-a dublat capacitatea de producție de obuze într-un an pentru a aproviziona Kievul. Blocul comunitar a produs un milion de obuze, iar anul viitor va produce până la două milioane, anunță Comisarul european pentru Piața Internă. 

În acest an, Guvernul de la Kiev a alocat 1,4 miliarde de dolari pentru achiziția și producția de armament, de 20 de ori mai mult decât înainte de război. Cererea mare, dar și dorința de a ajuta armata ucraineană i-a determinat pe mulți oameni de afaceri să investească în industria de armament. 

Este și cazul lui Anatol Kuzmin. Înainte de război, el producea echipamente agricole. Armata rusă i-a confiscat afacerea. Kuzmin s-a refugiat în altă zonă a țării și a decis să-și schimbe domeniul de activitate. Lunar, fabrica lui produce 20 de mii de obuze. 

Anatol Kuzmin, proprietarul unei fabrici de muniție: ”Producem muniție pentru mortiere cu calibrul 120 (de mm n.r.), 81/82mm sau de 60 de mm. Pe lângă asta, încercăm sau, mai bine spus, stabilim producția de motoare pentru drone și muniție pentru drone. Simt că ne ajutăm țara să se apropie de victorie.” 

80% dintre fabricile de muniție sunt private 

În Ucraina, 80 la sută dintre fabricile de muniție sunt private. Printre cele care aprovizionează armata este și „Ukrainian Armor”,  o companie creată în 2014 de 25 de prieteni, mulți dintre care ingineri. 

Vladislav Belbas, directorul executiv al companiei „Ukrainian Armor”: ”Zi de zi, încercăm să creștem volumele de producție. Suntem mereu în legătură cu clienții noștri astfel încât să înțelegem impactul pe care echipamentele noastre îl au pe front.” 

Cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut și mai mult anul acesta în condițiile ajutorul promis de Statele Unite în valoare de 60 de miliarde de dolari nu a mai fost aprobat de Congresul american.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE