Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul din Moscova, soldat cu 139 de morți, ridică semne de întrebare. Expert: Mi se pare cusut cu ață albă la o săptămână de la realegerea lui Putin

Atacul sângeros din Rusia a ajuns la etapa în care autoritățile de la Moscova i-au adus în fața unui complet de judecată pe indivizii învinuiți de terorism. Cei patru atacatori de la Moscova au fost arestați. Autoritățile ruse spun că toți au recunoscut implicarea în atac. Unul dintre bărbați a fost adus în sala de judecată într-un scaun rulant, dar și ceilalți suspecți aveau urme de lovituri pe față. Între timp, bilanțul morților a ajuns la 139, dintre care trei copii, dar multe dintre victime care încă nu au fost identificate.

Autoritățile ruse spun că bărbații care au intrat înarmați în sala de concerte de la Moscova și deschis focul sunt cetățeni străini. Au fost dezvăluite numele celor patru suspecți arestați, dar nu și naționalitatea. Totuși, în presa rusă a apărut informația că în atac au fost implicați cetățeni ai Tadjikistanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, vecină cu Afganistanul. În regiune este activă gruparea Stat Islamic, care a revendicate atacul. Suspectul care a fost rănit cel mai grav în timpul reținerii practice nu a vorbit deloc și a încercat să evite camerele jurnaliștilor. Pe lângă cei cinci bărbați implicați direct în atac, au mai fost reținuți și alți șase suspecți. Cu toții vor fi cercetați pentru terorism, faptă care se pedepsește cu închisoare pe viață.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Cristian Barna, expert în studii de securitate și intelligence, a afirmat că modul în care a comis atacul din Moscova i-a ridicat semne de întrebare, în condițiile în care în capitala Rusiei au fost consolidate măsurile de securitate pe fondul scrutinului prezidențial în care a fost reales Vladimir Putin.

”Este un fel de deja vu. După ce Federația Rusă s-a confruntat cu atacul de la Teatrul din Dubrovka în 2002 când văduvele negre din Cecenia au comis acel atentat, după școala din Beslan, după alte multe atentate, să credem că Federația Rusă nu și-a dezvoltat anticorpi sau vaccin pentru astfel de proceduri.

Când te duci la un meci de fotbal când se știe că sunt foarte mari animozități între galerii, nu poți intra nici măcar cu o sticlă de apă. Ori la un concert în Moscova, care se află într-un război, într-o invazie militară în Ucraina, tu nu derulezi măcar minime măsuri de securitate?, a precizat Cristian Barna, la Euronews România.

Expertul a catalogat drept ”fabulos” că sala de spectacole a fost incendiată în timpul atacului.

”Din punct de vedere al contraterorismului să vezi o clădire ca acel Crocus Hall să ardă în halul acesta din cauza a 11 oameni mi se pare fabulos într-o Moscovă în care măsurile de securitate sunt foarte dure.

Atenție, nu discutăm despre o perioadă normală a existenței Moscovei. Discutăm la o săptămână după realegerea de către sine însuși a lui Putin pentru un nou mandat la președinția Rusiei”, a afirmat Barna.

Anchetarea autorilor atacului din Moscova stârnește controverse. ”Oamenii aceia sunt plimbați ca la operetă”

De asemenea, specialistul consideră ”neserioasă” varianta expusă de autoritățile ruse, potrivit cărora autorii atacului au folosit aceeași mașină pentru a fugi de la fața locului și au fost prinși la 400 de kilometri de Moscova. Mai mult, Barna susține că ridică semne de întrebare faptul că unul dintre suspecți ar fi primit pe card o sumă de bani pentru comiterea atacului.

”Pentru mine mi se pare extrem de neserioasă povestea asta. Dacă ați văzut acele imagini postate în care unul dintre suspecți mărturisește că a primit pe card 500.000 de ruble (echivalentul a 5.000 de euro).

În România, orice tranzacție mai mare de 10.000 de euro trebuie obligatoriu raportată de orice agent comercial la Oficiul pentru combaterea spălării de bani.

În Rusia, omul care i-a interogat și s-a difuzat acea înregistrare, mă gândesc că nu era orice fel de om. Era unul venit în Rusia, nu era cetățean rus. El să primească pe card 500.000 de ruble și autoritățile din Federația Rusă să nu se sesizeze mi se pare puțin probabil.

Faptul că oamenii aceia sunt plimbați ca la Operetă, plimbați prin fața camerelor de luat vederi, să se arate că sunt niște vinovați și toți acești vinovați să fie îndreptați spre Ucraina sau să aibă legătură cu Ucraina”, a evidențiat expertul.

”Pentru populația Rusiei mesajul este că vom înăspri măsurile de securitate”

De asemenea, Cristian Barna a precizat că ”drepturile civile au început să nu mai conteze nici măcar cât au contat până acum în Federația Rusă și s-a invocat această stare de urgență generată de această criză teroristă”.

”Sunt multe chestii legate cu ață albă în toată povestea asta. (...) Faptul că vrei să scoți Ucraina ca stat terorist și să spui că Ucraina îți atacă populația și îți omoară civili nevinovați, cred că nu vor avea niciun fel de succes.

Trebuie să ne uităm foarte atent la publicul căruia Vladimir Putin i se adresează. În momentul de față, pentru populația Rusiei mesajul este că vom înăspri măsurile de securitate până la nivelul în care nici măcar o muscă nu va mai zbura fără să o vedem noi.

Pentru comunitatea internațională - China, Brazilia, anumite state din Africa pe care a încercat să le cumpere cu niște cereale din Federația Rusă, pentru ei înseamnă: și noi suntem o victimă a terorismului din partea Ucrainei. Mi se pare cusută cu ață albă povestea acestui atentat terorist”, a concluzionat Barna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE