Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, pe ultimele locuri la sănătatea orală din cauza accesului limitat la servicii

Colegiul Medicilor Stomatologi a demarat un studiu la nivel național, care va arăta de ce România a ajuns pe ultimul loc în ceea ce privește starea sănătății orale și pe penultimul loc la numărul mediu anual de consultații stomatologice, În Uniunea Europeană. Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe dentiști să discute și cu autoritățile locale, pentru ca Prevenția să înceapă încă din școli.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă românii este lipsa cabinetelor medicale în zonele rurale. Iar la nivelul întregii țări, doar un cabinet din cinci are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La toate celelalte, pacienții plătesc.

În multe școli nu există acces la serviciile stomatologice

90% din populația lumii suferă în cursul vieții de afecțiuni orale, iar multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenție, diagnostic și tratament, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Acest lucru a pățit și Cătălina. Problemele ei stomatologice au apărut în adolescență. Din cauza durerii pe care a simțit-o atunci a rămas cu frică de stomatolog și a refuzat mult timp să meargă să-și rezolve dantura.

Cătălina Alenicu, pacientă cu probleme stomatologice: „Am stat așa până am ajuns să am nevoie de tratament de urgență pentru că nu mai puteam să mai deschid gura. Era vorba despre doi dinți și a trebuit să stau cu tratament aproape șase luni ca să poată să-i salveze. Din cauza greșelilor mele am învățat și acum pe fetița mea, deși are doar trei anișori, a fost deja de două ori la stomatolog.”

Prevenția ar trebui să înceapă în școală și să ajungă acolo unde nu există acces la serviciile stomatologice.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Sugestia mea pentru colegiul medicilor stomatologi și bineînțeles și noi, parte la această propunerea, este de a veni, de a discuta împreună cu reprezentanții autorităților locale, fie comune, fie orașele mici, acolo unde accesul la servicii stomatologice este limitat și să găsim o soluție încât măcar din când în când să poată să existe un screening la nivelul copiilor din școli.”

63% dintre români nu se spală pe dinți

Aproximativ 20% dintre medicii stomatologi au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar plafonul lunar per dentist este de 6.000 de lei.

Florin Lăzărescu, președinte CMSR: „Sigur că suma nu e satisfăcătoare, pentru că din această sumă trebuie să-ți asiguri cheltuieli de cabinet în care lucrăm. Sigur că plafoanele nu mai sunt, să spun, actualizate cu realitățile pieței. Pentru toții inflația care a fost mare, dar în continuare se ține la valori foarte mari. Deci noi dorim o dată actualizare a acestor.”

63% dintre români nu se spală pe dinți și doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic în scop preventiv. Acestea sunt datele Institutului Național de Sănătate Publică, dar ele sunt din anul 2021. Acesta este și motivul pentru care Colegiul Medicilor Stomatologi din România a început un studiu la nivel național.

Mariana Cărămidă, trezorierul Colegiului Medicilor Stomatologi din România: „Studiul nostru este realizat pe toate categoriile de vârstă, atât la nivelul copiilor, cât și la nivelul adulților, astfel încât cât să vedem, în funcție de vârsta pacienților, ce probleme de sănătate orală predomină, vrem în mod specific să vedem cât de frecvent se întâlnită caria dentară atât la copii cât și de adulți, cât de frecvent este întâlnită boala parodontală. Este important să vedem cât de frecvent sunt întâlnite rând în populației aceste probleme de sănătate orală și să vedem la ce riscuri sunt expuși acești pacienți.”

La studiu vor participa 172 de medici din toate regiunile țării. 126 vor fi din mediul urban, iar restul din mediul rural. Evaluările celor 2 mii de pacienți vor fi făcute în cabinete, iar raportul va fi făcut public la începutul lunii iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE