Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: Mai mult de jumătate dintre români nu se spală pe dinți

63% dintre români nu se spală pe dinți, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. Doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv.

Unii români încă folosesc sarea de bucătărie sau bicarbonatul de sodiu în loc de pastă de dinți. De Ziua Mondială a Sănătății Orale, medicii stomatologi atrag atenția că este nevoie de două controale anuale și chiar de igienizare profesională a dinților.

Sare și bicarbonat în loc de pastă de dinți

Adela Bădălae are 72 de ani. Știe de controalele periodice la stomatolog, dar spune că nu a avut niciodată suficienți bani pentru prevenție.

"E scump. Nu te poți duce. Dacă ai o măsea de scos e 150 de lei. 150 de lei la noi la țară vă dați seama ce e? (...) M-am spălat de două ori, de trei ori pe săptămănă, cum am avut timp", spune Adela Bădălae.

Unii localnici din comuna Movileni, judetul Iasi, nu trec pragul cabinetului stomatologic din localitate, ci apelează la rețetele știute din bătrâni.

"Nu ne permitem. Nu avem bani. Mai stăm așa, fără dantură. (N. red. Folosim) sare. Întărim gingiile. Bicarbonatul. (N. red. E varianta) mai ieftină și mai sănătoasă", este de părere o bătrână.

"Eu am niște măsele toate stricate. Sunt babă bătrână, de acum. Mă mai spăl prin gură, mă mai spăl, dar am pensia mică și nu-mi permit să mă duc (n. red. la stomatolog). (N. red. Ne spălăm) cu bicarbonat, ne clătim cu ce putem", spune o altă bătrână.

Cabinetul stomatologic din comuna Movileni funcționează de mai bine de două decenii. De la început este același medic. Consultațiile se fac pe bază de programare. Există un program de trei ore în fiecare zi de luni până vineri.

Sfatul medicilor pentru igiena orală acasă

Medicii stomatologi spun că igienizarea dinților poate fi facută și acasă, pentru prevenirea cariilor, a tartrului sau a plăcii bacteriene.

"Pe lângă periajul de două ori pe zi, care este obligatoriu, folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură sunt la fel, esențiale pentru menținerea sănătății orale. Din păcate în România nu există educația aceasta a igienizării orale, a prevenției. Pacienții vin în cabinetele stomatologice atunci când îi doare ceva", spune medicul stomatolog Anaid Strugaru.

Controalele periodice rămân însă obligatorii, spun stomatologii. Ei recomandă verificări și igienizări profesionale de două ori pe an.

"Fiecare medic încearcă în cabinet să educe pacientul cum să se spele pe dinți, dar avem nevoie de un program național de prevenire. Asta ar trebui să fie o prioritate", este de părere Anda Tiron, secretarul general al Patronatului Medicilor Stomatologi din România.

În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează integral serviciile de igienizare doar pentru copiii care nu au împlinit 18 ani, în limita a două consultații pe an și doar în cabinetele care au contracte cu CNAS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE