Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii se bucură cel mai puțin de anii de pensie

România încearcă să renegocieze reformele și jaloanele impuse prin PNRR în domeniul pensiilor, care ar trebui recalculate până la sfârșitul anului. Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ne arată că România se numără printre țările cu cea mai mică speranță de viață după pensionare, în timp ce alți europeni se pensionează mult mai târziu. În majoritatea țărilor, vârsta de pensionare va crește, ajungând chiar la 74 de ani în 2026.

Vârsta de pensionare în Europa variază în funcție de tipul de pensionare, anticipată și cea standard, pentru limita de vârstă. Vârsta minimă de pensionare anticipată este 58 de ani pentru femei în Lituania și de 63 de ani și 7 luni pentru ambele sexe în Germania.

În Uniunea Europeană, bărbații se pensionează la vârsta medie de 64 de ani și 3 luni, iar femeile la 63 de ani și 5 luni. În România, vârsta medie de pensionare este 65 de ani pentru bărbați și de 61 de ani și 3 luni pentru femei, sub cel mai mare prag, regăsit în Norvegia și Islanda. Acolo, bărbații și femeile se pensionează la 67 de ani.

Cea mai mică vârstă de pensionare este în Slovenia, în Luxemburg, Italia și Grecia, țările în care angajații pot ieși la pensie la 62 de ani.

Vârsta de pensionare va crește în majoritatea țărilor, până în 2060. În Danemarca, de pildă, angajații vor ieși la pensie la 74 de ani, în Italia și Estonia, la 71, în timp ce Slovenia și Luxemburg păstrează vârsta de 62 de ani. În România, se preconizează că și femeile se vor pensiona la 65 de ani, asemeni bărbaților.

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că speranța de viață după pensionare variază foarte mult în Europa. Pentru bărbați, este de 14 ani în Letonia, de 15 ani în România, și crește până la 24 de ani în Luxemburg. Pentru femei, aceasta crește de la 18 de ani și 9 luni în România la aproape 28 de ani în Franța, Spania și Grecia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE