Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Renegocierea PNRR, posibilă pentru România, după noi reguli. Europarlamentar: „Se poate realiza în termen de două luni”

În nouă sesiune a Parlamentului European care începe luni la Strasbourg, România poate începe renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În noiembrie anul trecut a fost aprobat un amendament introdus de eurodeputații Dan Nica și Victor Negrescu, care deschide calea renegocierii unor reforme în PNRR. Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat în direct la Euronews că termenul de negociere a scăzut la 2 luni și că alte 3 state vor să propună modificări.

Victor Negrescu, europarlamentat PSD: „Am venit cu o serie de propuneri suplimentare, în așa fel încât Planurile să poată să fie reajustate la contextul actual, pentru că avem războiul din Ucraina, avem inflația, avem probleme pe zona de livrări de produse.

România și celelalte state membre pot deja să vină cu formule ajustate, pot veni cu ajustări la Planurile de Redresare și Reziliență, dacă pot demonstra acel impact memționat de mine și pot să arate că aceste schimbări pe care vor să le facă sunt și în interesul statelor membre, și al UE.

Este evident că avem nevoie de suportul populației pentru tot ce înseamnă aceste procese de reformă. Dacă aceasta înseamnă să revizuim componenta de pensii sau să nu creștem taxele, toate lucrurile acestea trebuie să fie aprobate de Comisia Europeană.

Și dreapta, și stânga din Parlamentul European au sprijint acest demers (de renegocierie, n.r.). Se poate realiza, conform noii formule, în termen de 2 luni, ceea ce este destul de rapid. Știu că există deja 3 state membre care se pregătesc să vină cu astfel de revizuiri - care aduc consistentă Planurilor lor Redresare și Reziliență - și asta probabil că ar trebui să facă și România”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE