Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

80% dintre români au probleme dentare. Adulții au acces gratuit la control stomatologic și tratament, o singură dată pe an

România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană cu privire la numărul anual de vizite la medicul stomatolog. 2 din 10 români nu au fost la stomatolog în ultimul an și doar 4% dintre aceștia fac controale de rutină, arată cele mai recente studii ale Institutului Național de Sănătate Publică.

De la 1 iulie, CNAS a mărit pachetul de servicii stomatologice decontate, dar doar 12% dintre medici au contract cu Casa. În plus, puțini români știu care sunt procedurile gratuite.

Adulții au acces gratuit la control stomatologic și tratament, o singură dată pe an

Detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare sunt decontate integral de către CNAS, precum și obturațiile, anesteziile și extracțiile. În cazul minorilor și al studenților sub 26 de ani tratamentele stomatologice și aparatele dentare sunt, de asemenea, gratuite.

Românii pot însă beneficia de gratuitățile oferite de CNAS, doar dacă merg la medicii stomatologi care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În prezent, din cei peste 27 de mii de doctori cu această specialitate, doar 12% au contract cu CNAS. Adică doar 3.300 dintre ei.

Dr. Bogdan Culic, medic stomatolog: Există, într-adevăr, contracte cu CNAS, însă aceste contracte diferă foarte mult față de alte țări, deoarece medicul primește o sumă fixă. Într-adevăr, din 1 iulie sunt mai multe manoperele care sunt decontate, dar suma este insuficientă. Asigurările nu sunt per pacientă, adică nu veniți cu trei-patru probleme pe care le putem rezolva. 80% din medici nu au contracte cu Casa de Asigurări pentru că nu știu cum să gestioneze această sumă.

Vladimir are 43 de ani și locuiește în București. Este căsătorit de 13 ani și are 2 copii. Pentru că de-a lungul timpului a amânat vizitele la cabinetul stomatologic, din lipsa timpului și a bugetului, problemele sale de dentiție sunt mai grave și va fi nevoit sa scoată mulți bani din buzunar.

Vladimir Orlovschi, pacient: În momentul acesta am nevoie de patru implanturi, pe lângă alte chestii minore pe care o să le rezolvăm până ajungem la implanturi. Facem cum putem și noi, momentan. Dacă e cazul, putem apela și la un sistem de rate-credit, dacă nu se pot achita cu ce avem.

Accesul la dentist este inegal în țară

În România urbană existau puțin peste 14 cabinete stomatologice la 10.000 locuitori. În mediul rural, însă, raportul scade până la doar 2.6 cabinete la 10.000 de locuitori, arăta un studiu INS din anul 2022.

Dr. Florin Lăzărescu, medic stomatolog și secretar general al Societății Române de Stomatologie Estetică: În primul rând, trebuie să punem accent pe prevenție și pe profilaxie. Trebuie să conștientizăm populația de importanța vizitelor la medicul stomatolog. Trebuie să includem stomatologia, controlul, prevenția în programe naționale, cum avem de exemplu pe program de combatere a cancerului sau a bolilor cardiovasculare. Împreună cu autoritățile locale, împreună cu colegiile teritoriale ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România, putem găsi soluții de parteneriat public-privat prin care să stimulăm prezența medicilor și în mediul rural.

80% dintre români au probleme cu dantura, arată cercetările. Problemele dentare pot afecta calitatea vieții și stima de sine, iar netratate la timp, pot duce la complicații grave. Cariile sunt cea mai frecventă afecțiune dentară care afectează circa o treime din populația globului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE