Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele majorării impozitelor: Serviciile stomatologice se pot scumpi

Mersul la dentist ar putea costa și mai mult, odată cu majorarea impozitelor pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea. Patronatul Medicilor Stomatologi spune că a început discuțiile cu Guvernul, în privința noilor măsuri fiscale și că vor fi obligați să scumpească serviciile, dacă noile impozite vor intra în vigoare. Românii sunt deja pe penultimul loc în Europa în privința mersului la dentist. Prețurile mari sunt cauza principală.

Proiectul de ordonanță prevede creșterea taxelor pentru microîntreprinderile care au venituri peste un anumit plafon. În cazul microîntreprinderilor cu o cifră de afaceri de până în 300.000 lei, impozitul va fi de 1%, iar pentru cele peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane, va fi de 3% din cifra de afaceri. Pentru a supraviețui, reprezentanții cabinetelor stomatologice spun că au două soluții: fie renunță la calitatea serviciilor, fie cresc prețurile procedurilor.

Dr. Floriana Tudorache, Medic specializat în stomatologie: Dacă până acum încercam să oferim servicii de calitate la niște prețuri accesibile, cu siguranță că va trebui să mărim prețurile la pacient. Oricum, serviciile stomatologice pentru noi, pentru români, sunt destul de scumpe. Nouă ne este frică să venim în cabinete, de cele mai multe ori frica de medicul stomatolog sau frica de prețuri care sunt destul de mari.

Pacienții cred că prețurile serviciilor stomatologice sunt deja piperate

Adrian Bistriceanu, Medic specializat în stomatologie: Gândiți-vă că în majoritate oamenii ăștia vor ajunge să stea fără dinți, pentru că nu vor mai avea bani să plătească. Gândiți-vă că un om care are pe lună 2.000 lei sau 1.500 lei sau 4.000 lei, să-l pui să plătească mii de lei, pur și simplu ca servicii stomatologice.

Dr. Floriana Tudorache, Medic specializat în stomatologie: O simplă obturație poate să înceapă de la 350 lei, până la 450 lei, depinde pe câte suprafețe este extinsă. Un implant dentar poate să înceapă de la 3.000 lei, până la 5.000 lei. O fațetă poate să înceapă de la 2.000 lei până la 3.000 lei.

Ce spun pacienții

”Am făcut credit la bancă, fiindcă m-a costat. Cinci măsele de porțelan au costat foarte mult. Nu e bine, nu e bine, fiindcă nu toți au salariile mari și e foarte greu. Și dacă nu mai e dantura bună, e foarte greu. N-ai cu ce să mănânci. Și n-ar fi asta, dar sunt durerile de măsea sau de dinte. E greu, greu.”

”Mi se par un pic inaccesibile. Adică e o adevărată investiție.”

”Acum na, pentru sănătate facem totul să fie bine, că sănătatea pe primul loc. N-o să fie ușor. Ne descurcăm și noi când putem. Ce să facem? Asta e, dacă cei de sus așa consideră, și nu mă refer la Dumnezeu. Cei care ne conduc. Mergem înainte. Ce putem face? Asta e viața.”

”Cred că va trebui să renunți la alte lucruri, să mergi la medicul stomatolog, pentru că este destul de importantă partea asta de sănătate.”

Patronatul Medicilor Stomatologi din România susține că majorarea impozitelor va duce și la închiderea cabinetelor care deservesc persoane cu venituri reduse. Statisticile arată că românii sunt penultimii din Uniunea Europeană la numărul de vizite la stomatolog.

7 din 10 copii de la sat nu au fost niciodată la stomatolog. Costurile serviciilor stomatologice sunt principalul motiv. Cabinetele de stomatologie sunt în proporție de 99% private, iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează sume infime.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE