Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima clinică socială din România, din donații. Mersul la medic pentru unii români înseamnă un efort financiar pe care nu și-l permit

Mersul la medic pentru unii români înseamnă un efort financiar pe care nu și-l permit. Pentru mame și copii fără posibilități, la Iași au început lucrările pentru prima clinică socială din România. Este inițiativa preotului Dan Damaschin care a cumpărat un hotel de patru stele pentru a-l transforma în clinică. Cei mai mulți medici vor fi voluntari, iar pe lângă consultații, investigații imagistice și analize medicale, pacienții vor putea primi gratuit și medicamentele necesare. Investiția se ridică la două milioane și jumătate de euro. Oricine vrea să ajute, o poate face donând pentru această cauză.

27% dintre femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în 2019. Este rezultatul unui studiu realizat de Salvați Copiii. Printre mamele care nu au fost niciodată la medic înainte de a naște se numără și Sonia Ivan. Are opt copii și locuiește la 40 de kilometri de oraș.

Sonia Ivan, mamă: Niciodată nu am făcut control pentru sarcină, fiindcă nu mi-am permis. Nu am avut bani. Să vii de la țară la clinică este foarte greu. Adică nu sunt bani. E foarte greu de bani. Și vă dați seama. La noi salvarea e doar dispensarul. Atât.

Nici pentru copiii ei nu a reușit să meargă la medic la timp. Unul dintre băieți se plângea că obosește și că nu poate respira. La prima vedere, nu avea nimic.

Sonia Ivan, mamă: Băiatul care are acum 17 ani, fiind răcit la plămânul drept și neavând bani, a căzut dintr-o dată mort jos. Dacă aș fi avut bani, aș fi mers în clipa aceea să îmi salvez copilul. Nu aș fi lăsat atâția ani să sufăr cu el. 

Au urmat zeci de internări la spital. Iar ca ea sunt mii de mame care nu au bani pentru a se trata sau pentru a trata copiii. Văzând această nevoie, preotul Dan Damaschin a decis să facă la Iași o clinică socială. Clinica Veronica. Numele nu este întâmplător. Este numele unei mame care a pierdut lupta cu cancerul, aflând prea târziu de existența lui.

Preotul Dan Damaschin, inițiatorul Clinicii Veronica: Suntem în prima clinică de caritate din România, adresată tuturor celor sărmani. Unde să fie nu doar consultați, nu doar investigați la laborator, la analize medicale sau zona de imagistică, nu doar consiliați sufletește, ci și să primească o masă caldă, ba și rețeta în mod gratuit.

23% dintre familiile din mediul rural nu au putut să cumpere medicamente necesare copiilor

Tot dintr-un studiu realizat de Salvați Copiii reiese că în aprilie 2020, 23% dintre familiile din mediul rural nu au putut să cumpere medicamentele necesare copiilor lor.

Sonia Ivan, mamă: La medic nu am mers de foarte multe ori, din cauza bănuților. Nu ne-am permite să mergem să facem un control sau să cumpărăm o anumită rețetă mai mare.

La medic este foarte greu. Se plătește foarte mult: asigurările, medicamentele, toate. Chiar dacă ești asigurat, plătești tot, începând de la analize, până la rețete. Plătim tot.

Investiția se ridică la două milioane și jumătate

Preotul Dan Damaschin, inițiatorul Clinicii Veronica: Costul total este de un milion jumătate de euro pentru un RMN și un CT. Asta înseamnă că, în maximum șase luni, oamenii cu suflet mare din România, oamenii simpli sau firmele, societățile comerciale, au șansa să dăruiască un gram de sănătate.

Clinica este structurată pe cinci nivele. La parter vor fi farmacia și secția de imagistică, iar la etaj vor fi secții precum pediatria, ginecologia, cardiologia. Nu va lipsi secția de stomatologie și va fi și un laborator pentru analize medicale.

Majoritatea personalului medical va fi format din voluntari și specialiști care vor să se alăture acestui proiect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE