Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: A fost abrogată decizia prin care unele intervenții nu mai puteau fi făcute de medicii fără rezidențiat

UPDATE 7 iulie 2023: Protestul stomatologilor a avut ecou: medicii fără rezidențiat vor putea face din nou intervențiile uzuale. Decizia controversată, prin care medicilor care nu au rezidențiatul făcut li se interzic o serie de intervenții, a fost abrogată. Modificările ar fi afectat nu doar medicii, ci și pacienții, care erau nevoiți să plătească mai multe ședințe pentru a-și rezolva o singura problemă stomatologică.

Pe 7 iulie, medicii stomatologi au ieșit în stradă pentru a cere anularea a două decizii care reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în Chirurgie dento-alveolară.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Detartrajul, dar și alte intervenții uzuale, nu mai pot fi făcute de orice stomatolog, ci doar de cei care au făcut rezidențiatul. Astfel, 15 mii de medici, în special din mediul rural, ar putea fi nevoiți să-și închidă cabinetele, potrivit Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Decizia a fost luată de Colegiul Medicilor și publicată în Monitorul Oficial. Stomatologii se plâng că ei nu au fost consultați cu privire la aceste modificări.

Între 2004 și 2020, în România nu au mai fost organizate rezidențiate pentru specialitatea „Stomatologie generală”, iar înainte, pentru practicarea meseriei, nu era nevoie decât de diploma de absolvire a unei facultăți din domeniu. Abia din 2020 s-a introdus rezidențiat pentru medicii stomatologi cu o durată de 3 ani.

Colegiul Medicilor a decis, la sfârșitul lunii trecute, o diferențiere între stomatologii cu rezidențiat și cei fără o specializare. De exemplu, stomatologii fără rezidențiat nu vor putea face tratamente de prevenție a bolilor parodontale sau de profilaxie a cariei dentare la copii. Stomatologii sunt revoltați și caută explicații. În cadrul unui curs, unul dintre stomatologi l-a luat la întrebări pe vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Alexandru Bucur.

Doctor stomatolog: Deci, un medic care termină 6 ani de facultate, nu are competența să facă o sigilare și o fluorizare?

Alexandru Bucur: Are competența, dar nu o poate face, deoarece e trecută la altă specialitate.

Doctor stomatolog: Dacă o fac, e considerată malpraxis?

Alexandru Bucur: Nu. Atât timp cât nu aduceți niciun detriment pacientului. Dacă vă reclamă, da!

Cei mai afectați sunt stomatologii și pacienții din mediul rural, susțin medicii

Cristina Băleanu, medic stomatolog în județul Timiș: Am putut face detartraje. Este o manevră de bază, fără de care nu se poate. Am putut face sigilări pe molarii copiilor. Am putut să facem extracții laborioase. Am putut să facem chiuretaje parodontale.

În stomatologie, pacientul și așa are o anxietate și un trac atunci, când se adresează medicului stomatolog. Este foarte importantă încrederea cu care ne pășesc pragul.

Cum să ne uităm noi în ochii lor, care-s oameni simpli, unde să trimitem noi acești pacienți?

Cristian Vlad, președintele Patronatului Stomatologilor din România: Ce ai putut să faci în ultimii 20 de ani ca medic stomatolog, peste noapte constați că nu ai mai putea face, doar dacă ai vreo 4 rezidențiate. Asta ne-a bulversat pe toți și de aceea am luat atitudine. Nu avem nicio justificare nici din partea Ministerului și nici a Colegiului Medicilor.

Stomatologul Mihaela Cuțui crede că decizia Colegiului Medicilor Stomatologi favorizează clinicile, care au medici specializați pentru diferite intervenții. Stomatologii care profesează în cabinete mici riscă să nu-și mai poată continua activitatea.

Mihaela Cuțui, medic stomatolog din Timiș: Unui medic, dacă se rupe o rădăcină în timpul unei extracții, nu mai poate să-și continue extracția. Îi pune un pansament pacientului și-l trimite mai departe? Este o nebunie. Pentru o simplă manoperă pe care o făcea un singur medic, ar trebui în jurul pacientului să se învârtă 5 medici. Ne sabotăm propria medicină primară. Pacientul va plăti acum de 4-5 ori aceste servicii.

Nici românii nu sunt încântați de noile măsuri

”Blochezi 4 medici pentru un pacient, cam toată lumea are nevoie. Cu cât înaintăm în vârstă problemele devin mai grave.”

”Vă dați seama, costurile sunt ori patru.”

”Mi se pare o aberație. Dacă eu mă duc cu o carie profundă, caria profundă trebuie să fie plătită, nu etapele.”

20% dintre medicii stomatologi din România sunt în mediul rural. Deși sunt puțini, tratează aproape jumătate din populație, potrivit cifrelor Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Mii de stomatologi din toată țara au semnat o petiție prin care cer revocarea de urgență a deciziilor publicate în Monitorul Oficial, care afectează peste 15.000 de stomatologi și pacienții acestora.

Stomatologi din toată țara vor protesta vineri în fața Facultății de Medicină Dentară din București. Colegiului Medicilor Stomatologi nu a venit cu o reacție, până în momentul difuzării acestui material.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE