Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Servicii stomatologice gratuite, de la 1 iulie. Lista tratamentelor care pot fi decontate

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul anual de consultații stomatologice, în condițiile în care 70% dintre români au probleme cu dantura, arată ultimele date. Una dintre cauze este costul ridicat al vizitei la dentist.

De la 1 iulie, însă, mai multe tratamente și servicii stomatologice vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, precum detartrajul, periajul și tomografiile dentare. Pe listă, apar și alte servicii medicale, precum terapiile de recuperare. Acestea vor putea fi făcute în stațiunile balneo-climaterice.

De la 1 iulie, toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite. Părinții nu vor plăti nimic nici pentru aparatele ortodontice. Iar gratuitatea, în acest caz, se aplică și tinerilor de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu au un salariu. Sunt măsuri care vor ajuta mult copiii, spun specialiștii, în condițiile în care durerea și disconfortul provocate de cariile netratate pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare. 

Dr. Mihaela Șerbănoiu, pedodont: Avem foarte mulți copii și foarte multe solicitări. Ajung să se facă programări o dată la 3 luni pentru un copil, plus că, în momentul de față plafonul fiind insuficient, numărul copiilor cu probleme stomatologice fiind foarte mare, nu putem să îi ajutăm, decât să facem o manoperă per copil.

Și pentru adulți vor fi decontate 100% mai multe servicii paraclinice

De exemplu, controlul oncologic stomatologic și planul de tratament. Acestea for putea fi făcute gratuit, o singură dată pe an. Asigurații mai pot beneficia și de proteze dentare gratuite, o dată la patru ani.  Plafonul pentru decontările cabinetelor stomatologice va ajunge la 6.000 de lei, în mediul urban, respectiv 9.000 de lei, în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi.

Larisa Mezinu-Balan, purtător de cuvânt CNAS: În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat de Casă în pachetul de bază: Detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se vor putea face anual pentru persoanele asigurate, direct la medicii stomatologi care au contract cu Casa. Se adaugă și această tomografie dentară de tip CT.

Românii pot beneficia de gratuități, doar dacă merg la medicii stomatologi care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În prezent, din cei peste 27 de mii de doctori cu această specialitate, doar 12% au contract cu CNAS. Adică doar 3.300 dintre ei.

Conf. univ. dr. Cristian Vlad, președinte al Patronatului Stomatologilor din România: Noi anticipăm o creștere a numărului de medici care vor să intre în contract cu Casa. Oricum, este total insuficient pentru a acoperi nevoile de tratament ale populației. Casa decontează servicii stomatologice de bază, în număr de 25 pentru asigurați și mai e și un pachet minimal pentru persoanele care nu sunt asigurate.

Noul contract cadru vine cu modificări și pe partea de medicină generală și pune accent pe prevenția anumitor boli. Astfel, testele Papanicolau și examinarea mamară vor putea fi făcute de medicul de familie, nu doar de specialist, astfel încât să aibă acces la ele și persoanele din mediul rural.

Testul Frax, care calculează riscul de fractură al pacienților cu osteoporoză, devine și el gratuit. Va fi decontată și o listă de servicii medicale la domiciliu, precum logopedia, în cazul unui accident vascular cerebral, sau recoltarea analizelor biologice. O altă noutate o reprezintă decontarea transportului de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici sau post-transplant nedeplasabili. De asemenea, statul va acoperi și cheltuielile pentru mamografie digitală 2D și RMN-ul de șold.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE