Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

70% dintre români au probleme cu dinții. Ce îi determină pe români să aștepte până în ultimul moment pentru a trata afecțiunile dentare

70% dintre români au probleme cu dinții, arată cele mai recente studii. Frica de dentist și lipsa banilor îi fac pe români să aștepte până în ultimul moment pentru a-și trata aceste afecțiuni. Majoritatea pot fi prevenite prin simplul periaj al dinților și vizite periodice la medicul stomatolog.

Deși mai exista români care nu știu să folosească periuța de dinți, majoritatea medicilor stomatologi pun accent pe promovarea esteticii dentare, implanturi și chirurgie orală.

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog: În Romania nu prea se promovează prevenția, lumea nu stă foarte bine, din punct de vedere financiar. Să știți că în România există familii care folosesc o singură periuță de dinți la mai mulți membri, dar da, e trist și încă mai există situația asta și nu în cazuri izolate, cum ar crede lumea, că doar în comunitățile de pe la sate.

Aproape trei sferturi dintre români au probleme cu dantura

Un studiu efectuat în luna octombrie arată că aproape trei sferturi dintre români au probleme cu dantura. Însă, 88% se declară preocupați de sănătatea lor dentară. 61% declară că își schimbă periuțele de dinți la 3 luni sau mai des. Surprinzător, 64% declară că folosesc apă de gură și 48% folosesc ața dentară. 36% preferă să viziteze medicul stomatolog, doar atunci când apare o urgență.

Un specialist contactat de Euronews spune că sunt și cazuri extreme, pacienți care se tratează singuri.

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog: Îl durea dintele foarte tare pe pacient și nu știa ce să facă. Ce s-a gândit el? Că dacă omoară nervul, nu o să mai doară dintele și cum s-a gândit el sa omoare nervul? S-a gândit să lege dintele la o baterie de mașină. S-a electrocutat, și el, și dintele.

Dentiștii spun că soluția corectă e simplă: un periaj corect, de cel puțin două minute, care ne poate salva dantura. Scopul periatului, alături de ața dentară și apa de gură, este de a îndepărta placa microbiană formată din resturile alimentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE