Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Examen Rezidențiat 2022. Peste 10.000 de candidați s-au înscris pentru posturile scoase la concurs

Examenul de Rezidențiat este organizat, duminică, 20 noiembrie, de Ministerul Sănătății împreună cu cele șase Universități de Medicină și Farmacie din țară. În 2022, la concurs s -au înscris peste 10.000 de candidați, însă numărul de locuri și posturi este de aproape două ori mai mic.

Concursul național de intrare în Rezidențiat este desfășurat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

Examen Rezidențiat 2022. Câte posturi au fost scoase la concurs

„Anul acesta s-au înscris la concurs 10.330 de candidați. Aceștia vor concura pentru un număr de 5.866 locuri și posturi din cadrul unităților sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară și 511 locuri și posturi pentru domeniul farmacie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Orașele în care este organizat examenul de Rezidențiat 2022

Concursul se va desfășura în șase centre universitare medicale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

„Echipa Ministerului Sănătății ia toate măsurile pentru a evita apariția de disfuncționalități în procesul de organizare, pentru ca toți candidații să beneficieze de aceleași condiții optime de desfășurare a concursului”, au mai precizat reprezentanții instituției conduse de Alexandru Rafila.

Mai multe informații despre examenul de Rezidențiat pot fi găsite pe site-ul rezidențiat.ms.ro.

Criză de medici în România. Alexandru Rafila: „Este un fenomen la nivel naţional pentru anumite tipuri de specialităţi”

În iulie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara că există o criză naţională de medici pentru anumite specialităţi, printre care şi cele de medicină de urgenţă şi medicină de familie.

El a precizat că, în ceea ce priveşte medicina primară, corpul medical este îmbătrânit, iar sute de localităţi nu au medic.

"Este un fenomen la nivel naţional pentru anumite tipuri de specialităţi care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie să ţină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat.

Sigur că avem nişte instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanţă de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puţin accesibile, dar pe de altă parte sunt specialităţi care deservesc puncte critice, cum ar fi unităţile de primiri urgenţe, cum ar fi serviciile de ambulanţă, asistenţa medicală primară, pentru că, în ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localităţile, ci sunt sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani", a afirmat ministrul Rafila, conform Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE