Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE investighează Apple, Meta și compania-mamă a Google, în baza noului Regulament privind piețele digitale

Comisia Europeană a deschis investigații asupra companiilor Apple, Google și Meta. Cei trei giganți din IT sunt cercetați pentru nerespectarea noii legii privind piețele digitale. Actul legislativ privind piețele digitale este un cadru general de reglementare care vizează companiile care furnizează așa numite servicii de platformă de bază.

Normele încearcă să facă piețele digitale echitabile și să nu permită blocarea consumatorilor în produsele sau serviciile unei singure firme. Comisia Europeană analizează dacă Google și Apple respectă regulile care impun companiilor de tehnologie să permită dezvoltatorilor de aplicații să direcționeze utilizatorii către ofertele disponibile în afara magazinelor lor de aplicații.

Comisia Europeană a demarat, luni, investigații în cazul Apple, Meta și Alphabet, compania mamă a Google, la doar câteva săptămâni după ce noile norme europene privind poziția dominantă pe piață au fost extinse pentru a acoperi giganții online, notează Euronews.com.

Executivul comunitar analizează dacă rezultatele de căutare ale Google favorizează propriile produse, noul model de afaceri al Apple în materie de aplicații și normele de ”plată sau consimțământ” (pay or consent) ale Meta, conform cărora utilizatorii rețelei Facebook pot plăti o taxă lunară pentru a evita reclamele direcționate.

”Suspectăm că soluțiile propuse de aceste companii nu sunt în totalitate în conformitate” cu Legea privind piețele digitale (DMA), o nouă legislație a UE care a intrat în vigoare la 7 martie, a declarat presei vicepreședintele Comisiei, Margarethe Vestager.

”Vom investiga conformitatea acestora pentru a asigura piețe digitale deschise și competitive în Europa”, a adăugat ea, conform sursei citate.

Ancheta Comisiei Europene pare pripită, susțin reprezentanții CCIA Europe, o organizație care reprezintă platformele digitale.

"Se pare că Comisia ar putea să se grăbească. Prin această decizie există riscuri să se confirme temerile din industrie că procesul de conformitate al DMA ar putea ajunge a fi politizat”, a afirmat directorul CCIA Europe, Daniel Friedlaender.

În schimb, comisarul european pentru Industrie, Thierry Breton, a susținut că aceste anchete ”nu sunt neașteptate” pentru companii.

”Am petrecut o perioadă considerabilă de timp pentru a le pregăti; nimeni nu a fost luat prins cu garda jos", a adăugat Breton.

Reacția Apple și Meta în cazul anchetei deschise de UE

Apple a transmis că practicile companiei respectă prevederile Regulamentului privind piețele digitale (Digital Markets Act - DMA) deoarece ”a dat dovadă de flexibilitate și receptivitate față de Comisia Europeană și față de dezvoltatori, ascultând și incluzând feedback-ul acestora”, a afirmat un purtător de cuvânt al gigantului IT, pentru Euronews.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că societatea ”va continua să se implice în mod constructiv cu Comisia", adăugând că serviciul său de abonament a fost conceput pentru a răspunde obligațiilor de reglementare, inclusiv DMA.

Executivul comunitar își propune să încheie investigațiile în termen de 12 luni, ceea ce ar putea duce la aplicarea unei amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri la nivel mondial pentru aceste companii.

Comisia a precizat că a cerut, de asemenea, clarificări cu privire la noua structură de taxe a Apple pentru magazinele de aplicații alternative și la practicile de clasificare ale Amazon pe piața sa online.

DMA desemnează marile servicii online - printre care se numără și site-ul de comerț electronic Amazon.com, proprietarul TikTok, ByteDance, și Microsoft - drept sunt platforme digitale mari care oferă o poartă importantă între utilizatorii de afaceri și consumatori.

Alphabet nu a răspuns solicitării de a face public un punct de vedere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE