Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist: „PSD și PNL vor să conducă România până în 2028”, dincolo de „interesele și orgoliile” celor din teritoriu

Coaliția PSD-PNL ar ținti să fie încă patru ani la guvernare, a precizat Bogdan Teodorescu, analist politic, la Euronews România, în ciuda „rupturii” care există în teritoriu, în mai multe zone ale țării, între cele două partide mari. Luni, liderii coaliţiei de guvernare ar fi căzut de acord să aibă candidaturi comune și în municipiile Braşov, Bacău şi, de asemenea, la nivelul Consiliului Judeţean Timiş şi la Primăria Timişoara, au precizat pentru AGERPRES surse politice.

Analist: Cele două partide vor să formeze, dacă obțin scorul necesar, o coaliție care să conducă România până în 2028

Bogdan Teodorescu, analist politic: „Miza acestei alianțe, este evident pentru toată lumea, nu se referă numai la alegerile locale. Așa cum liderii celor două partide au precizat, alianța dorește să fie reluată și pentru alegerile prezidențiale și pentru alegerile parlamentare pentru ca apoi cele două partide să formeze, dacă obțin scorul necesar, o coaliție care să conducă România până în 2028. Ceea ce face ca mesajele de la centru pe care le vedem acum să fie o tentativă de verificare a modului în care această coaliție poate să funcționeze pentru decizii mult mai grele. Este evident mai greu să dai președintele țării susținut de cele două partide decât să dai șeful Consiliului Județean Timiș.

Un lucru pe care noi îl constatăm acum este că aceste două partide, care s-au situat, istoric, pe poziții diferite, au - în principiu - punțile dintre ele rupte în mai multe zone din țară și această ciocnire între interesele și orgoliile locale – orgoliu, nu în sensul negativ, ci în sensul luptei pentru supremație într-un județ – și interesele centrului acum se ciocnesc și, de fapt, ține de capacitatea celor doi lideri de a trece peste aceste asperități și de a-și uni partidele într-o luptă pe care ei o dau, repet, pentru a avea încă patru ani de guvernare împreună”.

Există animozități clare în fiecare dintre cele două formațiuni politice, între conducerile lor și „unele forțe” din partid, a mai adăugat Teodorescu.

Bogdan Teodorescu, analist politic: „Este suficient să ne uităm la conflictul de la București dintre doamna Firea și domnul Ciolacu, doamna Firea avându-l în spate pe domnul Stănescu, se cunoaște această poveste, sau de conflictul care există în PNL între o anumită zonă a liberalilor vechi - zona Motreanu, Bolojan și așa mai departe - și domnul Ciucă. Vom vedea în ce fel vor fi gestionate toate aceste lucruri în aceste alegeri care, repet, sunt o repetiție generală pentru ceea ce va fi toamna și iarna care urmează, prezidențialele și parlamentarele. (...) Felul în care se descurcă domnul Cîrstoiu la București, cât de tare va fi susținut de cele două organizații, cât de tare PSD-ul doamnei Firea îl va sprijini pe Cîrstoiu sau ce se va întâmpla la Timiș (...) sau ce se va întâmplat la Bacău vor fi doar niște mesaje în mic față de ceea ce se poate întâmpla în toamnă sau în iarnă, respectiv dacă această alianță poate funcționa sau nu”.

„La o rupere nu putem asista până la locale, dar dacă se constată că această unire nu a fost productivă, și aici avem și un scor, ele două separat păreau că au în jur de 50%, dacă scorul celor două împreună va fi semnificativ mai mic s-ar putea să constatăm că la presiunea organizațiilor sau la presiunea sondajelor sau la presiunea scorurilor înregistrate această alianță s-ar putea rupe pentru toamnă. În momentul de față pare destul de puțin probabil, fiind că - iată - au un candidat comun și toată lumea la București așteaptă să vadă dacă va fi o bătălie în trei - Cîrstoiu, Piedone, Nicușor Dan - sau o bătălie doar în doi, cu eventuala retragere a lui Piedone. Deci, toate aceste lucruri sunt în mișcare. Nu cred că va avea loc ceva radical până la locale, dar după locale putem avea surprize”, a mai spus analistul politic, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE