Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ripostă dură a Ucrainei după atacul Rusiei, ale cărei rachete au încălcat spațiul Poloniei. Expert: "Pentru ruși, situația devine dificilă"

Chiar în ziua în care toată Rusia se află în doliu național după atentatul de la Moscova, armata Kremlinului nu și-a oprit atacurile din Ucraina. Duminică dimineață, forțele ruse au dat lovituri aeriene care au vizat mai multe regiuni, precum Kievul, Dnepropetrovsk și Lviv, din vestul țării, iar o rachetă rusească de croazieră a încălcat din nou spațiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.

Primarul orașului Kiev a îndemnat populația să nu părăsească adăposturile și a anunțat că apărarea aeriană funcţionează. Potrivit guvernatorului regiunii Lviv, atacurile rusești au vizat sudul orașului.

Atac aerian al rușilor în mai multe regiuni din Ucraina

Este a treia oară în această săptămână când rachetele rusești atacă Ucraina la primele ore ale dimineții. Din cauza atacurilor asupra regiunii Lviv, aflată în apropiere de frontiera cu Polonia, Varșovia a anunțat că a activat aeronave pentru securitatea apațiului aerian polonez, care a fost încălcat cu 2 kilometri, după trecerea acelei rachete de croazieră rusești.

Drept răspuns, armata ucraineană anunță că a lovit două nave rusești și un centru de comunicații și infrastructură folosite de flota Moscovei la Marea Neagră, în timpul atacurilor asupra Crimeei.

Toată situația a fost explicată, în direct la Euronews România, de Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă și analist politic militar.

Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă și analist politic militar: "Cred că vom avea o reacție diplomatică poloneză și cred că vine în contextul în care azi-noapte au fost două mari atacuri: unul ucrainean asupra Crimeei și unul rusesc asupra unor ținte din vestul Ucrainei, aș spune că într-o acțiune de pregătire a sosirii F-16. Foarte probabil, rușii au lovit un aerodrom din apropiere de Lviv, care este în adâncimea teritoriului Ucrainei, mult la vest, lângă frontiera cu Polonia, iar acest aerodrom de la Strîi (Stryi) foarte probabil este pregătit de ucraineni pentru viitoarele misiuni F-16.

În condițiile în care rușii au folosit rachete de croazieră și nu au optimizat traiectoria, foarte probabil că acestea au trecut, timp de câteva secunde sau minute, pe teritoriul polonez și s-a creat această situație.

Firește că este o încălcare a suveranității, prin zborul unei arme în spațiul aerian național și reacția poloneză va fi cât se poate de dură la nivel diplomatic, chemarea ambasadorului, proteste, anchete și tot ceea ce ține de asta. Nu știu dacă polonezii vor merge la activarea articolului 4, dar dacă există recidivă și rușii continuă cu asemenea acțiuni, automat că această reacție se va amplifica.

Articolul 4 înseamnă că deja există dovezi privind încălcarea unor interese de securitate fundamentale, suveranitate, integritatea teritorială, se profilează o amenințare, iar în aceste condiții, încep consultări între aliați, în vederea protejării apărării aliatului care se simte amenințat."

Ucrainenii au răspuns cu atacuri dure în Crimeea

Ucrainenii au dat o ripostă extrem de dură și le-au provocat pagube mari rușilor, printre care două nave din Marea Neagră.

Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă și analist politic militar: "Da, pentru ruși, situația devine dificilă. Ucrainenii au lovit sistematic aceste două nave de debarcare, care erau ultimele din clasa Ropucha, iar rușii folosesc aceste nave-amfibii drept cărăuși, le folosesc pentru a transfera echipament greu din Rusia în Crimeea, în condițiile în care podul de peste Kerci, chiar dacă a fost reparat, sunt întrebări privind sarcina maximă pe care poate să o preia.

E o lovitură gravă dată flotei Mării Negre a rușilor. În plus, ucrainenii au lovit și un centru de comunicații. Comanda, controlul și comunicațiile sunt esențiale în lanțul dintre senzor (când vezi o țintă inamică) și când lansezi o rachetă asupra acelei ținte. Or acel centru de comunicații, culmea, era chiar în fostul comandament al Marinei ucrainene din Sevastopol și ocupa un loc importat în acest lanț de comandă și control.

De asemenea, ucrainenii au lovit și cea mai apropiată bază aeriană de Sevastopol, de la Baalbek, unde este localizat un regiment de aviație navală a Rusiei și se spune că ar fi lovit trei avioane și au fost și pierderi umane, vreo 30 de militari. Asta încă nu este confirmat, dar cele două nave într-adevăr au fost lovite."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE