Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE O rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez şi a revenit apoi deasupra Ucrainei

Un obiect zburător neidentificat a intrat în spațiul aerian al Poloniei, în timpul bombardamentelor masive ale armatei ruse asupra Ucrainei.

29/12/2023 , 17:43

O rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez

O rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez şi a revenit apoi deasupra Ucrainei, a precizat vineri armata poloneză, care mai devreme în aceeaşi zi anunţase că un "obiect neindentificat" a intrat în spaţiul aerian al Poloniei în timp ce Rusia efectua vineri dimineaţă un raid masiv cu drone şi rachete asupra unor ţinte din Ucraina.

"Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit de îndată acest spaţiu, în direcţia Ucrainei", a precizat Şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula.

"Avem confirmarea radar, atât la nivel naţional cât şi la cel al aliaţilor", a adăugat acest general.

Un alt general, Maciej Klisz, comandantul de operaţiuni al armatei poloneze, a declarat că racheta rusească a stat mai puţin de trei minute spaţiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spaţiul aerian ucrainean.

Armata poloneză declarase anterior că un "obiect neindentificat" a pătruns în spaţiul aerian polonez venind dinspre Ucraina, fără a oferi la acel moment precizări despre natura acestui obiect sau ce s-a întâmplat mai departe, menţionând doar că au fost lansate atunci căutări la sol în zona unde semnalul radar de reperare a dispozitivului aerian a dispărut.

În timp ce încercau să elucideze incidentul, autorităţi poloneze civile şi militare au desfăşurat şedinţe de urgenţă, iar preşedintele polonez Andrzej Duda a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Am mobilizat forţele, avioane pentru a-l intercepta şi doborî la nevoie, dar timpul (de survol) şi modul în care a manevrat (...) a făcut imposibilă interceptarea şi a permis rachetei să părăsească teritoriul polonez", a explicat generalul Maciej Klisz.

Obiect zburător neidentificat în spațiul aerian al Poloniei

Într-un comunicat al armatei poloneze, se spune că obiectul zburător a fost monitorizat de radarele armatei până la dispariția semnalului. Autoritățile nu au anunțat eventuale explozii sau victime, dar au inițiat operațiuni de căutare.

Aparatul zburător ar fi căzut într-o zonă de lângă granița cu Ucraina, în apropiere de localitatea Hrubieszow. În timpul atacului rusesc, mai multe rachete au lovit orașul ucrainean Lvov, din apropierea graniței cu Polonia.

"În această dimineață, un obiect aerian neidentificat a pătruns în spațiul nostru aerian, iar din momentul în care a trecut granița și până a dispărut semnalul, a fost observat de radarele sistemului de apărare aeriană a țării. În conformitate cu procedurile în vigoare, comandantul operațional al forțelor armate a mobilizat forțele și resursele disponibile de care dispune", a transmis Comandamentul Operațional, pe platforma de socializare X.

Nu este primul incident de acest fel înregistrat în Polonia. În noiembrie 2022, o rachetă lansată de forțele ucrainene de apărare a căzut pe teritoriul Poloniei și a ucis doi oameni.

În această dimineață, Rusia a desfășurat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei. În total, a fost vorba de 158 de drone și rachete, dintre care ucrainenii ar fi reușit să doboare 117.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE