Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi șefi din armata poloneză și-au dat demisia. Gestul vine cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare

Șeful Statului Major General și comandantul operațional din Armata Poloniei și-au prezentat demisiile în fața președintelui țării, Andrzej Duda, cu cereri scrise. Este vorba despre generalii Rajmund Andrzejczak, respectiv Tomasz Piotrowski, după cum anunță publicația Rzeczpospolita, care citează doi oficiali din Armată.

Totul ar fi plecat de la un conflict izbucnit în luna mai, ca urmare a unui incident tocmai din 16 decembrie 2022, când o rachetă a încălcat spațiul aerian al Poloniei, iar ministrul Apărării Mariusz Błaszczak l-a acuzat pe Piotrowski că nu a raportat acel incident, conform AP.

Șeful Statului Major polonez și comandantul operațional au demisionat

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, le-a luat apărarea acestor generali, deși ministrul Apării a cerut ca ei să fie demiși de mult timp. În consecință, ministrul Apărării le-a luat din atribuții celor doi. De exemplu, la vestea că mercenarii ruși Wagner as-ar apropia din Belarus spre granița cu Polonia, șeful comandamentului operațional polonez Tomas Piotrowski nu a mai avut niciun rol la crearea grupului de consolidare a frontierei, numit Podlasie, cu toate că acesta avea responsabilitatea de a sprijini poliția de la frontiera cu Belarus. Printre decizii a fost și trimiterea a 10.000 de militari la frontieră.

În plus, Comandamentul Operațional nu mai are nici sarcina de a repatria polonezii din Israel, iar această operațiune i-a fost repartizată Comandamentului General. În schimb, ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak, s-ar fi folosit de imaginea armatei în campania electorală a partidului PiS (Partidul Lege și Justiție), din care face parte și președintele Andrzej Duda.

Alegerile parlamentare din Polonia vor avea loc pe 15 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE