Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Castelul Bran, promovat ca brand de țară cu sloganul ”Royal by day, wicked by night”. CEO: ”Dracula nu este un personaj românesc”

Castelul Bran, impunătorul monument încărcat de istorie, este asociat de milioane de turiști din lumea întreagă cu povestea contelui Dracula, personajul fictiv creat de scriitorul Bram Stoker, însă acest lucru nu reflectă nicidecum adevărul istoric, știut însă de prea puțini. Din acest motiv, cei care administrează proprietatea arhiducelui Dominic de Habsburg au găsit o modalitate pentru a promova obiectivul turistic, în așa fel încât să fie promovată atât istoria locului, cât și legenda lui Dracula.

Astfel, patrimoniul cultural al României poate fi o resursă pentru brandul de țară! Este concluzia invitaților unei ediții speciale a emisiunii ”Vocile care contează”, realizate de Euronews România de Ziua Națională. Locul de discuție despre imaginea țării noastre peste hotare a fost unul emblematic. Și anume Castelul Bran, devenit un brand turistic grație valorilor lăsate moștenire de Regina Maria, primul mare promotor al imaginii României peste hotare, dar și conexiunii pe care oameni din întreaga lume o fac între acest castel și personajul literar Dracula.

Directorul executiv al Castelului Bran: ”Foarte mulți români s-au simțit chiar jigniți de ideea de Dracula și de prezența lui Castelul Bran”

Gazdele Alida Mocanu și Vitalie Cojocari au aflat de la Lia-Doru Trandafir, director executiv al Castelului Bran, cum este promovat monumentul turistic din județul Brașov, vizitat în fiecare an de peste un milion de turiști.

”Noi știm ce este acest loc în cultura noastră și în inimile noastre de români. Noi știm că Dracula nu este un personaj românesc. Știm că foarte mulți români s-au simțit chiar jigniți de ideea de Dracula și de prezența lui Castelul Bran și în Transilvania în general.

Dar tot atât de bine știm că milioane de oameni pe glob se gândesc la Dracula, vizează despre Dracula și se spune, nu știu dacă este adevărat, că acest roman al lui Bram Stoker este a doua carte citită în lume după Biblie. N-am studiat dacă este adevărat, dar sună bine oricum”, a afirmat Lia-Doru Trandafir, la Euronews România.

Din acest motiv, cei care administrează Castelul Bran spun că au trebuit să menajeze ”sentimentele familiei moștenitoare, evident sensibilă la subiectul Dracula la ei acasă”.

”Sentimentele românilor, destul de ușor de atins de această idee și să o îmbinăm cu ideea de export. Și atunci am găsit, cred eu, o soluție viabilă care a împăcat pe toată lumea.

Principalul nostru slogan de marketing este royal by day, wicked by night. Pentru noi este foarte clar, am împărțit apele de la răsăritul la apusul soarelui - Regina Maria - de la apusul soarelui, la răsăritul soarelui - contele Dracula”, a explicat Lia-Doru Trandafir.

Potrivit istoricilor, Castelul Bran a fost alături de cel de la Balcic reședința favorită a Reginei Maria. Regina a cunoscut Branul într-o călătorie înainte de Primul Război Mondial. De altfel, la 1 decembrie 1920, la propunerea lui Karl Ernst Schnell, primarul de la acea vreme, Consiliul Orășenesc al Brașovului a decis în unanimitate să doneze străvechiul castelul al Branului Reginei Maria. Până în 1929, aveau să aibă loc unele dintre cele mai importante lucrări de restaurare ale monumentului.

După 1948, Castelul Bran a fost naționalizat de regimul comunist aflat la putere, motiv pentru care monumentul a fost amenajat ca muzeu de istorie. În 2006, castelul a fost retrocedat moștenitorilor Principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen și arhiducesa Elisabeta Sandhofer.

Legătura dintre Castelul Bran și Dracula

”Am rugat-o pe doamna profesor Antoaneta Olteanu de la Universitatea din București, autorul primului tratat de mitologie românească de talie universitară să facă o documentare și să explice legătura dintre Dracula și vechile credințe, vechile spaime ale locului.

Așa s-a născut expoziția permanentă din castel - o istorie a spaimelor din Transilvania.

Lucrurile curg firesc: spaimele care ne-au bântuit nopțile sute de ani aici, documentarea lui Bram Stoker, imaginea castelului Bran, personajul Vlad Țepeș, preluarea lui de către Hollywood și transformarea lui în ceea ce știm astăzi.

Atunci când vorbești despre Dracula, care este cunoscut oriunde în lume, ai ocazia să vorbești despre Vlad Țepeș, apărătorul creștinătății, luptătorul și cel pe care-l iubim noi toți, românii”, a concluzionat Lia-Doru Trandafir, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE