Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cumpără obuziere din Coreea de Sud. Valoarea contractului este de 920 de milioane de dolari

România cumpără 54 de obuziere autopropulsate K-9 din Coreea de Sud. Decizia a fost anunțată după întâlnirile pe care șeful apărării de la Seul le-a avut cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul apărării, Angel Tîlvăr. 

"Am salutat desemnarea companiei Hanwha Aerospace (Co. Ltd.) drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice", a scris pe pagina sa de facebook Angel Tîlvăr. Despre acesta contracte, Euronews România a vorbit încă din luna aprilie, cand jurnalistul Vitalie Cojocari a vizitat fabrica în care se produc obuzierele.  

”Este vorba de tancuri cu un tun foarte lung și puternic. Sunt obuziere numit K-9. Primele obuziere ar ajunge în țara noastră în doi ani și jumătate. Desigur, contractul în sine este în valoare de aproape un miliard de dolari. Sunt obuziere care au intrat deja în dotarea altor armate din țări ale Uniunii Europene, de pildă, Norvegia, Finlanda. Sunt cinci țări din Uniunea Europeană. România ar fi a șasea”, a explicat Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews.  

România mai este interesată să cumpere tancuri Black Panther, precum și vehicule de infanterie Redback, de la producătorii sud-coreeni. În luna aprilie, președintele Klaus Iohannis și cel sud-coreean Yoon Suk Yeol s-au întâlnit în cadrul unui summit la Seul și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării și al energiei nucleare dintre cele două țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE