Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rețea de propagandă ISIS, destructurată în Europa. Mesajele incitau la acte de terorism la Euro 2024 și la Jocurile Olimpice de la Paris

O rețea care distribuia materiale de propagandă pentru Statul Islamic a fost destructurată de autoritățile din Spania, Olanda, Islanda și Statele Unite, în colaborare cu Europol și FBI. Materialele încurajau atacuri asupra evenimentelor desfășurate în cadrul Campionatului European de Fotbal din Germania, dar și asupra Jocurilor Olimpice de la Paris. Mesajele erau transmise, spun autoritățile, în peste 30 de limbi. Unele dintre aceste servere se aflau și pe teritoriul României, spun oficialii spanioli.

Nouă persoane radicalizate au fost arestate în Spania în urma raziei autorităților. Polițiștii Europol au catalogat rețeaua drept o adevărată "Mașinărie de propagandă".

Jean-Philippe Lecouffe, directorul executiv adjunct al Europol: ”Autoritățile din Europa au lucrat la o operațiune critică. Operațiunea a vizat website-uri operate de teroriști.”

Autoritățile din Spania spun că unele dintre serverele folosite de grupare se aflau pe teritoriul României.

cpt Alberto Rodriguez Vazquez, reprezentant al Poliției din Spania: ”În acest moment, am acționat asupra a zeci de servere și servicii de găzduire web stabilite în Olanda, Germania, Franța, Estonia, Romania, Islanda și Statele Unite”.

Autoritățile judiciare de acolo au cooperat complet cu cele din Spania.

Jean-Philippe Lecouffe, directorul executiv adjunct al Europol: ”Conținutul acestor platforme include adesea manuale pentru construirea de bombe și pentru comiterea de atacuri, dar și propagandă menită să radicalizeze și să mobilizeze indivizi”

Printre materialele distribuite se numărau și unele care încurajau comiterea de atacuri teroriste asupra evenimentelor din timpul Campionatului European de Fotbal din Germania, dar și asupra Jocurilor Olimpice de la Paris, arată jurnaliștii din presa spaniolă.

Jean-Philippe Lecouffe, directorul executiv adjunct al Europol: ”Website-urile operate de teroriști reprezintă o amenințare-cheie în peisajul global de securitate, pentru că servesc drept platforme pivotale pentru diseminarea de ideologii violente.

Aceste site-uri le permit organizațiilor teroriste să ocolească restricțiile site-urilor obișnuite”.

Conform Europol, pe lângă site-urile web, organizația folosea infrastructura descoperită și pentru a opera o agenție de știri, dar și stații radio. Serverele erau configurate astfel încât dacă unul sau mai multe erau blocate de autorități, rolurile erau preluate de celelalte servere, încă funcționale. Campaniile erau finanțate, spun anchetatorii, cu donații făcute cu ajutorul criptomonedelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE