Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport Microsoft: Rusia încearcă să submineze Jocurile Olimpice de la Paris din 2024

Rusia încearcă să submineze Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 prin campanii de dezinformare care îmbină vechile tactici de propagandă cu inteligența artificială, potrivit reprezentanților Microsoft, citați de publicația The Washington Post.

Centrul de analiză a amenințărilor al Microsoft a afirmat într-un raport că obiectivele Kremlinului sunt de a denigra reputația Comitetului Olimpic Internațional și de a crea impresia că vor izbucni violențe la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor avea loc între 26 iulie și 11 august.

Tacticile Rusiei

Rusia „caută să răspândească frica în rândul publicului pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri”, a spus Clint Watts, directorul general al Centrului de analiză a amenințărilor de la Microsoft. Compania a avertizat că dezinformarea s-ar putea intensifica în perioada premergătoare ceremoniilor de deschidere.

Raportul pare să confirme acuzațiile președintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat în aprilie că Rusia a vizat Jocurile, încercând să inducă publicului că Franța nu ar fi pregătită să le găzduiască.

Atacurile cibernetice și operațiunile informatice sunt cele mai mari amenințări cu care se confruntă Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit lui Dale Buckner, director executiv al firmei private de securitate Global Guardian și colonel în retragere al Armatei americane.

Rusia „vrea să facă Jocurile să arate rău, să facă sistemul francez să arate rău, să facă Franța să arate rău și politicienii săi să arate rău”, a spus Buckner. „Aproape că nu contează care sunt tacticile”.

Printre campaniile de dezinformare documentate de Microsoft se numără un film intitulat „Olympics Has Fallen”, în care o voce generată de inteligența artificială se dă drept actorul Tom Cruise și denigrează conducerea comitetului olimpic.

De asemenea, Rusia a răspândit știri false care susțin că un sfert din biletele pentru Jocurile Olimpice cumpărate au fost returnate din cauza fricii de un atac terorist.

Rusiei i s-a interzis participarea la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, în urma unei investigații ample a CIO privind campaniile de dopaj sponsorizate de stat. După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus și a interzis sportivilor ruși și bieloruși să concureze sub steagurile lor naționale.

„Dacă nu pot participa sau câștiga Jocurile, atunci ei caută să le submineze”, arată reprezentanții Microsoft în raportul lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE