Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Flacăra olimpică ajunge în Franța. Ana-Maria Brânză, multiplă medaliată olimpică la scrimă, va purta torța

Numărătoare inversă până la debutul Jocurilor Olimpice 2024 a început. După 12 zile petrecute pe mare, la bordul navei Belem, flacăra olimpică ajunge astăzi în Franța. Mai exact, în portul Marsilia, de unde va începe o călătorie prin 65 de teritorii franceze și peste 400 de orașe.

Joi, în jurul prânzului, multipla medaliată olimpică la scrimă, Ana-Maria Brânză, va purta torța olimpică.

Flacăra olimpică a fost aprinsă pe 16 aprilie

Aprinsă pe 16 aprilie în Olympia antică, flacăra olimpică a ajuns zece zile mai târziu la Atena, unde a fost predată unei delegații franceze.

Pe 27 aprilie, din portul Pireu, torța a început călătoria pe Marea Mediterană, la bordul navei Belem, o ambarcațiune cu trei catarge care navighează încă din 1896. După dousprezece zile, torța ajunge în portul Marsilia, acolo unde este programată o spectaculoasă paradă.

Sylvie Corbet, jurnalist Associated Press: Nava Belem va fi acompaniată de alte peste 100 de ambarcațiuni pentru parada din Portul Marsilia. Peste 100.000 de persoane sunt așteptate să urmărească momentul în Vechiul Port, la care vor lua parte și avioanele care aparțin Forțelor Aeriene Franceze. Înotătorul Florent Manaudou a fost desemnat să fie primul purtător al flăcării olimpice în Franța.

Emmanuel Macron va participa la ceremonie

De la festivitate nu va lipsi nici președintele francez Emmanuel Macron, iar printre sportivii care vor purta flacăra olimpică se numără și foștii jucători de la Marseille, Didier Drogba și Jean-Pierre Papin. Joi, simbolul Jocurilor Olimpice va fi purtat și de Ana-Maria Brânză, scrimera desemnată să facă parte din ștafeta torței olimpice, un obicei introdus la ediția din 1936 de la Berlin.

Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă: Să fiu desemnată să port torța olimpică este o onoare, o emoție pe care nu am mai trăit-o.

De la Marseille, flacăra olimpică va începe un periplu de aproape 80 de zile prin peste 400 de orașe și localități din 65 de teritorii, inclusiv regiuni precum Guyana Franceză, Martinica, Reunion și Polinezia Franceză.

Sylvie Corbet, jurnalist Associated Press: Cazanul flăcării olimpice va fi aprins după ceremonia de deschidere care va avea loc pe râul Sena, pe 26 iulie. Unde va sta torța mai exact în Paris? Rămâne un mister.

Chiar dacă Franța a mai organizat Jocurile Olimpice de vară în 1900 și 1924, torța ajunge pentru prima dată pe teritoriul francez, în condițiile în care principiul flăcării olimpice a fost introdus începând cu ediția din 1928, de la Amsterdam.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE