Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, creditată cu 10 medalii la Jocurile Olimpice 2024. În ce an au obținut sportivii români cea mai bună performanță

Sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice 2024 sunt creditați să se întoarcă acasă cu zece medalii, din care două de aur, conform unul clasamentul virtual publicat miercuri de compania de cercetare Nielsen Gracenote, citată de Reuters.

Astfel, România ar urma să se claseze pe locul 25 în ierarhia medaliilor, la această ediție a Jocurilor Olimpice de Vară. Dacă cifrele se vor confirma și în cadrul competiției, ar însemna că România ar reuși cel mai bun rezultat de la ultimele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară.

La JO de la Atena, din anul 2004, delegația română a câștigat 19 medalii: 8 de aur, 5 de argint și 6 de bronz.

Proiecție: SUA vor domina Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

Conform clasamentului Gracenote, competiția de la Paris va fi dominată de SUA, cu o proiecție de 23 de medalii (39 de aur, 37 de argint, 47 de bronz), urmată de urmată de China (89) şi Marea Britanie (66). Țara gazdă, Franța, este creditată cu 55 de medalii.

Clasamentul virtual pe medalii alcătuit de Gracenote este un model statistic bazat pe rezultatele individuale şi pe echipe de la Jocurile Olimpice anterioare, Campionatele Mondiale şi Cupele Mondiale pentru a previziona cei mai probabili câştigători de medalii din fiecare ţară, notează Agerpres.

Până acum, 78 de sportivi români s-au calificat la Jocurile Olimpice 2024, care vor avea loc în perioada 26 iulie-11 august, în capitala Franței, Paris.

Los Angeles 1984, cel mai bun an al României la Jocurile Olimpice de Vară

În istoria participărilor la Jocurile Olimpice de Vară, România a adunat 309 de medalii, având 90 de titluri olimpice, 97 de medalii de argint și 122 de medalii de bronz. Cea mai bună performanță a delegației române a fost în anul 1984, la competiția care s-a ținut în Los Angeles. În acel an, sportivii români s-au întors acasă cu 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

România a cucerit prima medalie la Jocurile Olimpice de Vară în anul 1924, prin George Plagino, care a câștigat bronzul olimpic la proba individuală de tir, denumită la acea vreme „trageri cu arme de vânătoare”.

De la JO Atena 2004, performanțele sportivilor români au scăzut, iar la JO Tokyo 2020 (competiție care s-a ținut în anul 2021), România a obținut numai 4 medalii (una de aur și trei de argint).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE