Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ Mai mulți polițiști decât sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris: ”Va fi prima ceremonie de deschidere în afara unui stadion. Extremiștii pot profita de aglomerări”

Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura pe fondul unor tensiuni internaționale sporite și a amenințărilor grupărilor teroriste.

De aceea, autoritățile din Franța anunță că securitatea evenimentelor, a sportivilor și participanților va fi asigurată de zeci de mii de polițiști, jandarmi și soldați. În plus, mai multe state europene vor trimite și ele membrii ai forțelor de ordine, pentru mai multă liniște.

380.000 de oameni sunt așteptați la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Numai la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024, care va avea loc pe cheiurile Senei, sunt așteptați sute de mii de oameni.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: Jocurile Olimpice sunt exact acea perioadă în care armele tac. Cel puțin asta a fost ideea de bază când au apărut primele jocuri olimpice. Și așa s-a și reluat acum 100 de ani. Pentru că ediția din acest an, a 33-a a Jocurilor Olimpice și a treia de vară în Franța, marchează 100 de ani de la reluarea ediției moderne a Jocurilor Olimpice.

Ei bine, nu e pace sub măslini, nici măcar pe cheiurile Senei. Să ne amintim că, în afară de aceste amenințări potențiale, au venit ieri informații în Europa despre posibile atacuri teroriste la meciurile de fotbal sau alte evenimente sportive.

Franța a mai avut un atac pe Stade de France, să ne amintim. Un atac important. Era și președintele Macron acolo și a fost evacuat.

Au mobilizat 35.000 de polițiști și jandarmi și 18.000 de soldați

Acum există o teamă că mișcările extremiste vor profita de aglomerări. Să ne gândim, spre exemplu, la atacul de la Nisa când lumea era adunată să vadă focurile de artificii de 4 Iulie și camionul a intrat în mulțime. Francezii doresc să preîntâmpine astfel de situații neplăcute și au mobilizat 35.000 de polițiști și jandarmi și 18.000 de soldați. În afară de acest lucru, peste 2.100 de soldați, militari și polițiști din alte țări vin pe perioada Jocurilor Olimpice la Paris. De exemplu, din Germania. Polonia a anunțat că trimite chiar militari. Pentru că vor fi o mulțime de oameni pe 26 iulie la deschiderea de pe cheiurile Senei. Va fi o paradă de 12 kilometri. Sunt vreo 360.000 de oameni. Pentru început, francezii se gândiseră la 600.000 de oameni care, în general, cumpără bilete. Și un bilet ajunge și la 2000 de euro la ceremonia de deschidere. Apoi au redus la 400 și ceva de mii și acum la 360.000.

E o zonă foarte periculoasă pe cheiurile Senei. De ce? Există lângă apă niște platforme pe care vor fi spectatori. De acolo, nu prea ai de unde să fugi dacă se întâmplă ceva. Sunt doar niște scări care urcă doar până la nivelul solului.

Predispoziția organizațiilor teroriste de a face atentate la evenimente sportive

Să ne amintim de predispoziția organizațiilor teroriste sau a teroriștilor de a face atentate la evenimentele sportive. Să ne amintim de maratonul de la Boston, acest nefericit incident.

Probabil că francezii s-au pregătit deja. De altfel, președintele Macron anunța săptămâna trecută că există alternative la ceremonia de deschidere. E posibil, dacă amenințările teroriste continuă, să nu mai vedem acea frumoasă ceremonie pe 26 iulie. Prima în afara unui stadion. În 100 de ani, nu a mai existat ceremonie de deschidere în afara stadionului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE