Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parisul se pregătește deja de Jocurile Olimpice din 2024. Emmanuel Macron vrea un observator al prețurilor pe timpul olimpiadei

Parisul se pregătește deja de Jocurile Olimpice din vara viitoare. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că prețurile vor fi monitorizate strict de autorități. Totodată, au fost luate, deja, măsuri privind fluidizarea traficului, deoarece transportul este unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru parizieni.  În plus, în capitala Franței vor fi măsuri de securitate, fără precedent, din cauza posibilelor proteste de stradă și a atentatelor teroriste cu care autoritățile s-au confruntat în trecut. 

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris va avea loc pe malurile fluviului Sena. 45.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizați aici pentru a asigura securitatea celor 100.000 de participanți care și-au plătit, deja, cu mult timp înainte, locurile, în această zonă. Câteva sute de mii persoane vor fi și pe străzile din jurul fluviului ce traversează capitala Franței.

Jocurile Olimpice, sărbătoare populară în Franța 

Tony Estanguet, Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de vară din 2024: ”Avem șansa să ne aflăm la Paris, este un oraș extraordinar și Jocurile de la Paris trebuie să aibă loc în oraș. Iar ceremonia de deschidere este important să se desfășoare în oraș. Al doilea mesaj important, este ca jocurile să aibă loc într-un spațiu deschis. Trebuie să reușim să le deschidem mult mai mult, decât am văzut în trecut.”

Însă, securitatea va fi o problemă cheie la Paris, în contextul în care capitala Franței a fost tulburată recent de proteste violente de stradă și de mai multe acte teroriste, în ultimii ani. Autoritățile recunosc aceste provocări.

Ariel Weil, primarul zonei Paris Centru: ”Să fim sinceri, suntem îngrijorați de revolte de stradă și de terorism ca amenințare. Și așa cum ați menționat, acum câțiva ani, Parisul a fost ținta unor mari atacuri teroriste și știți despre ce vorbesc, pentru că au avut loc, aici. Cred că este o amenințare majoră și că toți ne pregătim pentru ea.”

Organizatorii promit: Parisul va fi cel mai sigur loc din lume în ziua deschiderii JO  

Capitala Franței a fost zguduită de mai multe atentate teroriste, printre care cel de la publicația de satiră Charlie Hebdo din  2015, urmate de cele de la Stade de France și de la sala de spectacole Bataclan, atacuri revendicate de organizația teroristă Statul Islamic. 

Însă, francezii se declară pregătiți pentru un spectacol de amploare în timpul Jocurilor Olimpice de anul viitor. 

Tony Estanguet, Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de vară din 2024: ”Cred că Parisul va fi cel mai sigur loc din lume în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice.”

Întregul sector hotelier și al restaurantelor este mobilizat să ofere servicii de calitate iar localnicii spun că mulți vor pleca din oraș și își vor închiria locuințele.

”Eu vreau să plecăm, într-adevăr și îmi voi închiria apartamentul , fără să urmăresc un beneficiu mare pentru că este o problemă când ești de stânga (politic n.r). Dar, sunt oameni care vin să plătească 800 de euro pentru un singur meci, incredibil, deci nu voi închiria pe nimic. Dar, vreau să profit puțin de această bulă financiară”, spune un cetățean francez. 

Președintele Emmanuel Macron s-a angajat recent să investească 1,5 miliarde de euro pentru a îmbunătăți accesibilitatea locurilor publice,  înainte de marele eveniment. Și aceasta pentru că Parisul e un oraș aglomerat din cauza traficului. Jocurile Olimpice se vor desfășura între 26 iulie și 11 august, anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE