Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deșeuri locale din plastic transformate în scaune pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Jocurile Olimpice din acest an promovează durabilitatea și sensibilizează publicul cu privire la reciclare în moduri creative.

Spectatorii de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor sta pe scaune realizate din plastic reciclat din pubelele locale.

"A existat o penurie de materiale nefolosite, ceea ce a determinat mulți producători să treacă la deșeuri.

Producătorii de mase plastice și-au încetat complet activitatea, nu pentru că nu mai existau comenzi, ci pentru că nu mai existau materiale. Așa că au trecut la sectorul deșeurilor.", spune Marius Hamelot, cofondator al Le Pavé, firma de construcții ecologice din spatele acestei inițiative, potrivit Euronews Green.

În ciuda provocărilor logistice și a tensiunilor asupra lanțurilor de aprovizionare globale, sistemul de scaune face parte din eforturile mai ample de reducere a amprentei ecologice a Jocurilor Olimpice, care promit să fie cele mai ecologice de până acum.

Organizatorii au declarat că vor înjumătăți emisiile în comparație cu jocurile anterioare prin utilizarea structurilor existente, încurajarea utilizării transportului public și - în mod controversat - compensarea emisiilor de carbon. Scaunele de la locurile de desfășurare a Jocurilor Olimpice, cum ar fi Arena de la Porte de la Chapelle din Paris și centrul acvatic olimpic din Saint-Denis, vor fi realizate din plastic reciclat.

Îmbrățișând economia circulară, această abordare reduce consumul de energie și evită producerea de noi deșeuri. Aproximativ 11.000 de scaune vor fi realizate din materiale reciclate.

Cum sunt transformate deșeurile de plastic în scaune?

Compania de reciclare Lemon Tri, cu sediul la Paris, a colaborat cu firma de construcții ecologice Le Pavé pentru a colecta deșeurile de plastic și a le transforma în așchii de plastic mărunțit.

Aceste așchii sunt apoi amestecate pentru a obține o distribuție uniformă a culorilor, încălzite și comprimate în mașini. Rezultatul este o serie de foi de plastic albe sau negre, cu pete de culoare.

Aceste foi sunt apoi netezite, șlefuite și trimise la alte companii partenere din Franța pentru a fi tăiate și asamblate, dând naștere scaunelor olimpice. Producția este în plină desfășurare, iar scaunele vor fi instalate în această toamnă.

Programul olimpic de reciclare a plasticului are o abordare locală

Optzeci la sută din cele 100 de tone de plastic reciclat necesare pentru fabricarea scaunelor provin din pubelele galbene situate în Seine-Saint-Denis.

"Este colectat în Seine-Saint-Denis, mărunțit în Seine-Saint-Denis, prelucrat în Seine-Saint-Denis, totul pentru o piscină care se află încă în zonă", spune co-fondatorul Lemon Tri, Augustin Jaclin.

În școlile din regiune s-au desfășurat acțiuni de colectare a plasticului și au fost recuperate aproximativ cinci milioane de capace de sticle de suc colorate.

Inițiativa oferă, de asemenea, o oportunitate de a sensibiliza publicul și de a promova practici mai durabile.

"Este un instrument de comunicare uriaș. Când le spunem copiilor să vină și să pună sticlele în pubele, mâine vor fi pe scaunele de la piscina olimpică, crește gradul de conștientizare ", spune. Augustin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE