Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reguli mai stricte în Franța la acordarea de subvenții pentru cumpărarea de mașini electrice. Dacia Spring, printre modelele vizate

Producătorii de autovehicule vor trebui să prezinte, începând de marți, autorităților din Franța specificațiile mașinilor electrice, în speranța că vor putea beneficia în continuare de subvenții, în baza noilor reglementări. Măsurile ar putea duce la scăderea numărului de modele fabricate în China, relatează agenția Reuters.

Pe fondul concurenței acerbe de pe această piață, fiecare model de mașină electrică va primi un scor privind modul în care este afectat mediul înconjurător. Va fi luat în considerare întreg ciclul de producție, de la emisiile de carbon pentru transportul mașinilor, la materialele și sursele de energie folosite pentru a construi vehiculele electrice.

Scorul va calculat automat de o platformă online dedicată și, cel mai probabil, ar putea duce la excluderea de pe piață a celor mai multe dintre modelele fabricate în Asia, chiar dacă acestea sunt unele dintre cele mai vândute mașini electrice în Franța, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

"Dacă există vehicule produse în Asia care sunt foarte ușoare, (...) poate că acestea ar putea rămâne eligibile (pentru subvenții), credem că există cel puțin câteva dintre ele, însă în mod clar nu va fi vorba de majoritatea", a precizat sursa citată, în luna septembrie.

Dacia Spring, printre cele mai bine vândute mașini electrice din Franța

Fabricate în China, Tesla Model Y, Model 3 și Dacia Spring sunt printre cele mai vândute mașini electrice pe piața din Franța, alături de MG4, produs de grupul chinez SAIC.

Guvernul din Franța acordă subvenții în valoare de 5.000 de euro pentru cumpărarea de mașini electrice. În schimb, familiile cu venituri reduse primesc un ajutor de 7.000 de euro.

Producătorii de autovehicule ar trebui să primească un răspuns în jurul datei de 15 decembrie și vor avea posibilitatea de a contesta orice decizie.

Italia ia în calcul un sistem similar de reglementări în privința mașinilor electrice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE